Notícies del 2012

(Aquesta pàgina no és adaptable ni sensible a dispositius mòbils)

Autisme Espanya denuncia el tractament de la informació que vincula els successos de Connecticut amb l'autisme o la Síndrome d'Asperger

18 de desembre de 2012

La Confederació AUTISME ESPANYA vol manifestar mitjançant aquest comunicat la seva disconformitat amb les informacions publicades per diversos mitjans de comunicació que han relacionat el recent episodi succeït als Estats Units en el qual 20 nens i diverses professores han estat assassinats en un centre educatiu de Connecticut, amb l'autisme i la Síndrome d'Asperger.
Llegir més.

Autisme la Garriga als mercats de Nadal

30 de novembre de 2012

El diumenge 25 de novembre, a la plaça del Monestir de Pedralbes i de les onze del matí fins a les quatre de la tarda, Autisme la Garriga va ser present amb una parada al Mercat de Nadal, que cada any organitza l'Associació de Veïns de Pedralbes.

Així mateix els dies 28 i 29, la Fundació Congost Autisme va participar de forma activa  a la ja tradicional Fira de Nadal, que organitza el Reial Club de Tennis Barcelona.

Durant aquests dos dies, i de les onze del matí a les nou del vespre ininterrompudament, diferents entitats varen poder exposar i mostrar els productes que confeccionem.
La Fundació Congost Autisme va exposar tot tipus de articles de caire nadalenc, que són elaborats de forma artesanal per les persones amb autisme greument afectades ateses a les instal·lacions de la Garriga.

Autisme la Garriga a Ginebra

19 de novembre de 2012

El psicòleg consultor dels serveis d’Autisme la Garriga, el Dr. Francesc Cuxart, va participar el passat 17 de novembre, a Ginebra, al col·loqui científic organitzat per l’associació Autisme-Genève i titulat: Autisme: pares i professionals en igualtat de condicions.
Entre els ponents i havia professionals molt rellevants, com Theo Peeters (Bèlgica), Rita Jordan (Regne Unit), Adam Feinstein (Regne Unit), Lee Marcus (EE.UU) i Hilde de Clerq (Bèlgica) L’acte de presentació el varen protagonitzar la presidenta d’Autisme-Genève, Marie-Jeanne Accietto i l’ex president d’Autisme Europe, Evelyne Friedel.

La jornada, celebrada a la Facultat de Medicina de l’hospital universitari de Ginebra fou tot un èxit d’assistents i durant les ponències, d’un altíssim nivell científic, es presentaren diferents aspectes de la col·laboració entre pares i professionals: perspectiva històrica, intervenció primerenca, el model TEACCH, o l’assessorament a domicili.

En record de Cándido Velázquez-Gaztelu

9 de novembre de 2012

Dijous 8 de novembre va morir a Madrid, Cándido Velázquez, brillant professional que va ocupar responsabilitats del més alt nivell, entre les que cal destacar la Presidència de Telefónica durant els anys noranta.

Guadalupe Azpitarte, esposa de Cándido Velázquez, amb Lídia Fina, Angel Rivière, Ma Teresa Pedrayes y Ana Malé, a Barcelona el maig de 1996, amb motiu del 5è Congrés Internacional Autisme Europa Hope is not a dream.

Guadalupe Azpitarte, esposa de Cándido Velázquez, amb Lídia Fina, Angel Rivière, Ma Teresa Pedrayes y Ana Malé, a Barcelona el maig de 1996, amb motiu del 5è Congrés Internacional Autisme Europa Hope is not a dream.

Per a tots nosaltres, però, Cándido Velázquez va ser molt més. Un molt bon amic, al que admiràvem profundament, sempre a punt per ajudar-nos en tot el que fos necessari per a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades per l’autisme. I sempre amb una sensibilitat i una amabilitat infinites.

Ell, amb la seva mentalitat oberta i creativa i amb totes les seves capacitats, ha estat una persona clau en la lluita pels drets de les persones amb autisme i els de les seves famílies.  Cándido Velázquez tenia un fill afectat per l’autisme i va ser a l’Associació Nuevo Horizonte de Madrid, on va trobar el lloc per al tractament adequat per al seu fill. La seva intensa tasca en pro de l’autisme es va estendre a la Confederació Autismo España, de la que en va ser president, a la Federació Autismo Madrid i a moltes altres entitats des de les que va treballar intensament.

Des d’Autisme la Garriga volem fer arribar una forta abraçada a la seva esposa, Guadalupe Azpitarte, que sempre ha estat també al capdavant del treball en pro de les persones amb autisme, als seus fills, als seus néts i a tots els amics de Nuevo Horizonte i Autismo Madrid.

Benito Junoy, gran amic de Cándido Velázquez, i persona que des dels anys setanta treballa amb una energia i una generositat infinites en pro de les persones amb autisme, parla de Cándido Velázquez des d’Autismo Madrid. Les seves paraules són el millor homenatge que li podem retre.

Curs de formació sobre l’atenció i tractament de l’autisme

7 de novembre de 2012

Curs de formació sobre l'atenció i tractament de l'autismeAhir va començar una nova edició del Curs de formació sobre l’atenció i tractaments de l’autisme dirigits als professionals que treballen als serveis d’Autisme la Garriga.

Com cada any, durant aquestes dates, i dins els programes de formació continuada d’Autisme la Garriga, tots els professionals d’aquestes entitats debatran sobre temes que fan referència a la intervenció psicoeducativa i problemàtica conductual de les persones amb autisme greument afectades, sobre aspectes farmacològics, cures i primers auxilis, seguretat en el treball i mesures d’estalvi energètic .
Tots aquests temes seran conduïts i moderats per professionals de les entitats que formen el projecte Autisme la Garriga, professionals de reconeguda trajectòria en el diagnòstic, atenció i tractament de les persones amb autisme greument afectades.

El curs, va començar el dia 6 de novembre i està previst que finalitzi el dimarts 4 de desembre, amb diverses sessions de matí i tarda.

L'autisme i els reptes de l'envelliment

8 d’octubre de 2012

L'Associació Internacional Autisme Europa organitza cada any les Jornades Europees de l'Autisme. Enguany, i amb motiu de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional, Autisme Europa en cooperació amb la Federació Sésame Autisme ha dedicat les Jornades Europees 2012 al tema de L'autisme i els reptes de l'envelliment.

Les jornades s'han realitzat a la ciutat francesa de Lyon el 5 i 6 d'octubre de 2012. Podeu ampliar la informació a la pàgina d’Autisme Europe.

 

 

 

 

 

Visita de professors de la Universitat Fontys d’Eindhoven

20 de setembre de 2012

Professors de la Universitat Fontys d'Eindhoven amb el Dr. Francesc Cuxart.El passat 19 de setembre, vàrem rebre la visita d’un grup de 25 professors de la facultat de pedagogia de la universitat Fontys d’Eindhoven. És la tercera visita de membres d’aquesta facultat als serveis d’autisme la garriga, ja que aquest any i el passat ens varen visitar estudiants del mateix centre.

La visita d’aquest setembre va consistir en una xerrada introductòria per part del Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’autisme la garriga, una visita guiada als serveis (taller ocupacional, residència, piscina), que els va permetre observar directament les diferents activitats que duen a terme els usuaris i fer preguntes sobre l’organització dels serveis i els programes d’intervenció. Finalment, se’ls va oferir un refrigeri i se’ls entregà un llibret explicatiu dels serveis.

10è Congres Internacional d’Autisme Europa

23 d’agost de 2012

Autisme-Europa és una associació internacional el principal objectiu és promoure els drets de les persones amb autisme i les seves famílies i per ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida. Els Congressos internacionals d'Europa Autisme es dediquen a compartir els avenços en el coneixement pràctic i científic sobre l'autisme a un públic tan ampli com sigui possible, incloent professionals, els pares i els auto-defensors.

El 10è Congrés Internacional d'Autisme-Europa es centrarà en els avenços més recents en tots els camps de l'autisme, incloent les causes, genètica, diagnòstic, intervenció primerenca, els tractaments, l'educació, el suport, l'ocupació, els drets i polítiques, entre molts més. El Congrés també inclourà sessions sobre temes que han generat molt interès recentment, com són els nous avenços en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), les millors pràctiques en la prestació de serveis i garantir la qualitat de vida de les persones amb autisme a mesura que envelleixin.

El Congrés inclourà també l'evolució dels coneixements, drets i serveis per a l'autisme, així com proporcionar informació sobre l'evolució futura dels coneixements i tecnologies per a l'autisme que aviat puguin esdevenir part de la vida quotidiana.

El Congressos Autisme-Europa tradicionalment es celebren cada tres anys. Aquest serà un moment històric, que marca tant el 10è Congrés Internacional Autisme-Europe, i el 30 aniversari de Autisme-Europa.

D'altra banda, aquesta és la primera vegada que un país d'Europa de l'Est ha tingut l'oportunitat d'organitzar un congrés sota l'ègida d'Autisme-Europa. Així s'uniran els punts forts de l'Est i la creativitat de les organitzacions europees en el tractament i el suport de les persones amb autisme.

El convidem al Congrés el 26 a 28 setembre 2013, a Budapest, al cor d'Europa, on anem a compartir coneixements amb l'objectiu cap "noves dimensions per l'autisme" en què les persones amb autisme i les seves famílies puguin gaudir plenament de seus drets humans i una millor qualitat de vida.

Pot obtenir més informació a www.autismcongress2013.eu

Concert Maragall, paraula viva, als jardins de Cau Blanc

23 de juliol de 2012

En el marc de les Jornades Modernistes que organitza l’Ajuntament de la Garriga, es va dur a terme als jardins de la Llar Cau Blanc el Concert Maragall, paraula viva.

El Concert Maragall, paraula viva, que va anar a càrrec de Miquel Pujadó es va dur a terme el proppassat diumenge 22 de juliol, a les 19 h. als jardins de la Torre Domingo Pujadas (Llar Cau Blanc), a la Ronda del Carril, 83 de la Garriga.

Aquesta magnífica torre modernista d’estiueig, construïda a inicis del segle XX, s’ha convertit en la Llar Cau Blanc, la llar del segle XXI de persones greument afectades per l’autisme. Aquesta casa està envoltada d’uns grans jardins que serveixen perquè els nois i noies s’esbargeixin lliurament, jardins que es converteixen en un recurs terapèutic més.

Concert benèfic del grup Por Fin Viernes al Reial Club de Tennis Barcelona

13 de juliol de 2012

El 12 de juliol el grup Por Fin Viernes oferí un magnífic concert benèfic en favor de Cáritas i la Fundació Congost Autisme, organitzat pel Reial Club de Tennis Barcelona. El concert, al que van assistir al voltant de 500 persones, fou tot un èxit i ens oferí a tots plegats la possibilitat de compartir un agradable sopar informal en un clima festiu i distès i amb el caliu del compromís vers els més vulnerables.

Moltíssimes gràcies a tots per la vostra generositat en aquesta vetllada solidària.

Moltíssimes gràcies al Reial Club de Tennis Barcelona per aquesta iniciativa i a totes les persones que van fer que l’acte fos un èxit.

I moltíssimes gràcies al grup Por Fin Viernes per dedicar el seu talent i el seu esforç a una causa com la nostra.

Corpus la Garriga 2012

La Garriga, 11 de juny de 2012.

De nou, el passat 10 de juny, autisme la garriga va participar en la festa de Corpus de la Garriga.

Aquest any, la catifa d’autisme la garriga, es basava en uns personatges ficticis, Bob esponja i Patricio Estrella. Bob esponja és una sèrie de dibuixos animats d’Estats Units d’Amèrica. El 2007 va ser anomenada per la revista TIME com un dels programés televisius més grans de la història. Tot i que el seu canal original va ser Nickelodeon, actualment es pot veure arreu del mon.

Aquest personatge va ser creat per l’artista, animador i biòleg marí Stephen Hillenburg.

Les flors són les reines de la festa de Corpus, però també ho són tots els elements exclusivament vegetals amb els quals es confeccionen aquestes catifes. Unes setmanes abans, com cada any, membres de autisme la garriga recullen multitud d'elements vegetals per poder confeccionar la catifa.

El dia de Corpus i de bon matí, els carrers de la Garriga es converteixen en una catifa que mira cap al cel. Grans i petits, habitants de la Garriga i visitants contemplen embadalits durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva en un exercici de solidaritat i comunitat.

Estudiants de la universitat Fontys d’Eindhoven visiten Autisme la Garriga

La Garriga, 24 de maig de 2012

Estudiants i professors de la universidad Fontys de Eindhoven amb el Dr. Cuxart als jardins d'Autisme la Garriga.El 24 de maig, han visitat els serveis d’autisme la garriga, 35 estudiants i 4 professors del segon curs de pedagogia de la universitat Fontys d’Eindhoven (Holanda).

L’any passat ja varen visitar les nostres instal·lacions un grup d’estudiants del mateix curs i facultat, i a causa de l’èxit de la visita, els responsables l’han volgut repetir. Després d’una breu introducció per part del psicòleg d’autisme la garriga, el doctor Francesc Cuxart, es va iniciar la visita guiada als serveis, durant la qual els estudiants i els professors, varen fer moltes preguntes. Entre d’altres coses, varen comentar que estaven gratament sorpresos per l’esperit obert dels nostres serveis i per les facilitats per  la visita. També varen remarcar el fet de que no havien visitat un servei en que, globalment, els usuaris estiguessin tant afectats.

Al finalitzar la visita, se’ls oferir un refrigeri i s’entregà un llibret explicatiu dels serveis a cada visitant.

Futurs tècnics sociosanitaris visiten autisme la garriga

La Garriga, 18 de maig de 2012.

Aquest divendres, 18 de maig, varen visitar els serveis del projecte autisme la garriga, un grup de 20 estudiants i dues professores de segon curs de tècnic sociosanitari, provinents de l'Institut Gallecs de Mollet del Vallès.

Els visitants varen ser atesos pel psicòleg dels serveis, el doctor Francesc Cuxart, que començà la visita amb una xerrada durant la que introduí el tema de l'autisme i descriví els serveis. Durant aquesta sessió, els alumnes varen fer moltes preguntes i s'endegà un col·loqui força animat.

Posteriorment, s'inicià la visita als serveis, durant la que es mostraren les instal·lacions del centre de dia, les residències i les piscines. Els alumnes varen aprofitar el passeig per les instal·lacions per continuar plantejant qüestions, mentre anaven observant els usuaris realitzant tasques diverses.
Al finalitzat la visita, els alumnes manifestaren la seva satisfacció per haver tingut la possibilitat de conèixer un servei tant específic com el d'autisme la garriga.

La Fundació Congost Autisme al Consell d’Administració d’Autisme Europa

La Garriga, 8 de maig de 2012

El 5 de maig de 2012 l’Associació Internacional Autisme Europa va realitzar la seva Assemblea General a Istanbul. Marta Roca, vicepresidenta de la Fundació congost autisme, va ser elegida membre del Consell d’Administració.

El projecte autisme la garriga ha estat sempre lligat a Autisme Europa. Joan Roca, com a president d’apafac, en va ser un dels membres fundadors el 1983 i membre del seu Consell d’Administració fins el 2008.

De la llarga col.laboració de tots aquests anys cal assenyalar el 5è Congrés Autisme Europa, Hope is not a dream (L’esperança no és un somni) organitzat per Autisme Europa i la Fundació congost autisme, que es va realitzar amb gran èxit a Barcelona el maig del 1996 i que va reunir 1700 participants de 50 països diferents.

Autisme la Garriga participa en la diada de Sant Jordi

La Garriga, 24 d’abril de 2012

Com és sabut, el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, és el dia dels enamorats. Aquest dia, les persones intercanvien i regalen roses i llibres a la seva parella i persones estimades. La tradició de regalar en aquesta data una rosa a la dona estimada es remunta probablement abans del segle XV.Estand d'autisme la garriga durant la festivitat de Sant Jordi

Una vegada més i com ja és habitual, els usuaris de les instal·lacions d’autisme la garriga han participat en la festivitat de Sant Jordi.

Enguany, i com és costum, hem col·laborat de nou amb un estand, instal·lat en el centre de la Garriga, en el qual s’exposaven diferents articles elaborats en les instal·lacions d’autisme la garriga. Els productes que han tingut més èxit han estat les roses, elaborades a partir de pinyes naturals manipulades pels nostres usuaris i embolcallades en paper reciclat de fabricació pròpia. També han tingut molta acceptació les roses de paper reciclat i les postals, que per commemorar aquest esdeveniment, s’han elaborat especialment amb una rosa. Tots aquests articles han estat confeccionats per les persones amb autisme que són ateses a les nostres instal·lacions de la Garriga.

L’estand d’autisme la garriga, com la resta de comerciants i Entitats que hi varen participar, va estar obert des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre de forma ininterrompuda i hi varen participar tots els usuaris.

Estudiants d’Integració Social presenten el seu treball de recerca a les instal·lacions d’autisme la garriga

La Garriga, 21 d’abril de 2012

El proppassat divendres 20 d’abril, un grup de 30 estudiants i el seu professor de l’IES Gallecs de Mollet del Vallès varen fer una visita a les instal·lacions d’autisme la garriga. Aquests estudiants estant cursant actualment Integració Social.

El motiu de la visita és un treball de recerca que quatre estudiantes d’aquest Institut han elaborat sobre l’autisme i sobre el tractament que reben les persones amb trastorns de l’espectre autista a les instal·lacions d’autisme la garriga, dins de l’assignatura de Context i Metodologia de la Intervenció Social, una de les assignatures troncals.

De bon matí, les autores del treball varen fer una sessió magistral a la sala d’actes d’autisme la garriga, on presentaren el seu treball i on explicaren de forma molt detallada les característiques dels trastorns de l’espectre autista, desferen diferents mites sobre aquesta malaltia i explicaren de forma minuciosa el tractament que reben aquestes persones a les instal·lacions d’autisme la garriga.

Tot seguit, i després de respondre a diverses preguntes dels seus companys, els estudiants, acompanyats de la directora tècnica d’APAFAC, Elena Martínez, visitaren les instal·lacions d’autisme la garriga.

INSTANT col·labora amb autisme la garriga

Per celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, Distribuidora Universal, que distribueix el producte INSTANT i que ve col·laborant amb autisme la garriga des de fa temps, va lliurar a asepac  varies caixes del seu nou producte PlayColor, una tempera sòlida especial per a fer murals.

Amb aquest producte, i per aprofitar l’esdeveniment, els usuaris d’autisme la garriga varen realitzar un pòster amb un llaç gegant per a celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme.

La Garriga, 5 d’abril de 2012

El Dr. Joan Cruells a Ràdio Silenci

Durant tot el dia 3 d’abril, i per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme que es va celebrar com cada any el dia 2 d’abril, Radio Silenci de la Garriga va emetre durant tot el dia una càpsula informativa sobre l’autisme basada en una petita entrevista al Dr. Joan Cruells, Director General d’autisme la garriga.

Per escoltar la càpsula informativa, clica aquí.

La Garriga, 4 d’abril de 2012

Autismo España homenatja Joan Roca Miralles

La Confederación Autismo España, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme 2012 en el qual es va presentar la campanya El Autismo te habla, sigue las señales, va realitzar un emotiu homenatge a Joan Roca, fundador i president de les entitats d’autisme la garriga.El Secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat,  Sr. Juan Manuel Moreno i el President d'Autismo España,  Sr. Antonio de la Iglesia

L’acte va tenir lloc a Madrid, el dia 2 d’abril a les 13.00 hores, a l’auditori de la Casa Encendida de l’Obra Social Caja Madrid. Va comptar amb la participació del Secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manuel Moreno, del director general de la Fundación ONCE, José Luis Martínez Donoso i del coordinador de l’Obra Social Caja de Madrid, José Guirao. Antonio de la Iglesia, president de la Confederación Autismo España va conduir l’acte, que també va comptar amb la participació de Susana Díez, mare d’una nena amb autisme, que va fer èmfasi en la importància d’un bon diagnòstic i de la necessitat de comptar amb serveis de tractament específics per a cada etapa de la vida de les persones amb autisme.

En el marc d’aquest acte, Benito Junoy, fundador d’Autismo España, de l’Assocació Nuevo Horizonte de Madrid i membre actiu de la Federació Autismo Madrid, que des dels anys 70 ha estat en la primera línia de lluita per la millora de la qualitat de vida de les persones amb autisme, va retre un emocionat homenatge a la figura de Joan Roca Miralles. Aquestes van ser les seves paraules:

Buenos días:

Probablemente este solemne acto, que nuestra Confederación está desarrollando hoy en este local, no habría tenido lugar de no haber sido por la contribución de Joan Roca. Me explicaré.El Sr. Benito Junoy durant l'homenatge

Conocí a Joan Roca en la segunda  mitad de los años 70. Se había celebrado en Lisboa un Congreso de Autismo en 1976 y después  en Madrid, en 1978, el I Simposio Internacional sobre Autismo.

Juan ya había abierto sus puertas en Barcelona, con un centro que a principios de los 80 se trasladó a  La Garriga, y en sus continuos viajes a Madrid fuimos forjando una amistad que siempre ha durado.

Desde los comienzos de Nuevo Horizonte en 1980, ambas  entidades han trabajado siempre muy hermanadas. Juan nos enseñó los sutiles caminos y recovecos de la burocracia, de los despachos ministeriales, de las Direcciones Generales y Jefes de Servicio. Eran los tiempos del INEE, del SEREM, cuando a nuestros discapacitados se les llamaba subnormales; no se habían transferido competencias a las recientes autonomías y todo o casi todo se gestionaba en Madrid.

Pronto nos dimos cuenta que las entidades que entonces coincidíamos en Madrid (catalanes, vascos, gallegos, burgaleses, madrileños) teníamos  que unirnos y así nació en 1994 la Federación Autismo España, de la que Joan Roca fue su primer e indiscutible Presidente desde el primer momento.

Posteriormente, el crecimiento vegetativo y la proliferación de asociaciones, nos llevó a pasar a ser la pujante Confederación actual, agrupando a Federaciones, Asociaciones y Fundaciones de todo el territorio español.

Juan dejó la Presidencia de nuestra Confederación cuando sus múltiples compromisos en Autismo Europa como miembro de su Consejo de Administración y en la Organización Mundial del Autismo (OMA) como Tesorero de la misma, le impidieron dedicarle tanto esfuerzo, viajes y atención.

En Cataluña supo crear una red de proyectos y servicios para las personas con autismo, rodeándose siempre de excelentes colaboradores, asesores y comités científicos.

Todo ello supuso para Barcelona, para Cataluña y para España la organización y desarrollo del fantástico Congreso de Autismo Europa en Barcelona en 1996, y todo ello sobre las espaldas y bajo la organización de Juan Roca.

Pero a mí personalmente, más que el Juan Roca buen gestor y emprendedor, me interesó más desde el principio su faceta humana, su fuerte personalidad.

Roca fue siempre un leal amigo y colaborador, sin dobleces; fue buen consejero para todo el mundo; contaba a su favor con el sentido y el olfato de los hombres de empresa. Yo he disfrutado de su amistad y de sus amenas tertulias en múltiples ocasiones y en cualquier rincón de España donde coincidiéramos.

Me hablaba mucho de su dura infancia y de tener que sacar el negocio familiar adelante siendo apenas un adolescente; de sus duras vivencias de posguerra.

Me he atrevido a exponer estas ideas y vivencias personales en el convencimiento de que Juan nunca estuvo solo en toda esta tarea social y económica que aceptó. Siempre tuvo a su lado a su infatigable compañera Lidia, otro ejemplo de trabajo, de lucha, de compromiso. Ese tándem funcionó siempre como un reloj.

Cuando hace apenas unas semanas  supimos que Juan había sufrido un percance cerebral, confiábamos en su fortaleza física y moral para superarlo. También sabíamos de los constantes y permanentes cuidados de su hija Marta, de Joaquín y de todo el formidable equipo médico que le atendió, pero yo creo que, al final, pudo más su deseo de reunirse pronto con su querida Lidia.

Juan lo dio todo para su familia, para sus hijas Anna y Marta, para su pionero y novedoso Proyecto Autisme La Garriga.

Ha sabido irse sin hacer ruido, en paz, casi de puntillas, como queriendo no molestar a nadie como había sido una constante en su  vida. Y nunca llegó a ser un viejo, un anciano, ni siquiera un jubilado. Solía decir con humor que él no era viejo, sino que tenía mucha juventud acumulada.

Afortunadamente para Anna, y para todo el Proyecto que puso en marcha la familia Roca Fina, su hija Marta es una garantía, desde su cargo de Vicepresidenta de la Fundación Congost Autisme, para que todo siga funcionando como si Joan y Lidia continuaran con nosotros.

Marta, la Confederación Autismo España sigue contando con vosotros.

Muchas gracias.”

La Garriga, 3 d’abril de 2012

Autisme la Garriga a Radio Estel i Ràdio Principat

El proppassat 28 de març, el programa De cap i de nou, dirigit i presentat per Oriol Casals, de Ràdio Estel i Ràdio Principat que s’emet a Catalunya i Andorra, va entrevistar al Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte autisme la garriga en motiu de la celebració el dia 2 d’abril del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme.

Cada programa es dedica a un tema vinculat al creixement personal i/o la salut mental. Al llarg dels més de 150 programes emesos De cap i de nou ha donat a conèixer, ha parlat i ha reflexionat sobre trastorns mentals, sobre problemes adaptatius de la vida diària i sobre eines i recursos per al creixement personal i el benestar, així com de temes d'educació. De cap i de nou va rebre el premi als mitjans de comunicació 2008 pel Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona.

El programa del dia 28 va estar dedicat a l’autisme. Per escoltar el programa, clica aquí.

La Garriga, 30 de març de 2012

Visita d’estudiants  de tècnic sociosanitari  del centre d’Estudis Roca

El 26 de març passat, ens visitaren per segon any consecutiu, 40 estudiants i una professora del centre Estudis Roca de Barcelona. Tots ell eren estudiants de primer curs de tècnic sociosanitari i molt motivats, per tant, per conèixer serveis com el nostre.

Seguint el format d’aquest tipus de visites, primerament, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg dels serveis, feu una exposició amb col·loqui sobre l’autisme, i els objectius i les activitats dels diferents serveis que ofereix autisme la garriga.
Tot seguit, s’inicià la visita guiada als serveis, durant la que es recorregué el centre de teràpia ocupacional, la piscina i una de les residències per a persones amb autisme greument afectades.
En acabat, tots els estudiant varen manifestar la seva satisfacció amb la visita, i la importància de la mateixa de cara als estudis que estan realitzant.

La Garriga, 27 de març de 2012

Visita d’estudiants d’Integració Social de l’Escola López Vicuña

Estudiants d'Integració Social de l'Escola López Vicuña  amb el Dr. Cuxart als jardins d'Autisme la GarrigaEl passat 22 de març, visitaren els serveis d’autisme la garriga, 25 estudiants d’integració social i una professora, provinents de l’escola López Vicuña de Barcelona.

Ja fa uns quants anys que alumnes d’aquesta especialitat d’aquest centre visiten els nostres serveis, i un cop més, segons el testimoni dels estudiants, l’experiència fou molt positiva.

La visita començà amb una sessió dirigida pel psicòleg dels serveis, el Dr. Francesc Cuxart, durant la que s’exposà la problemàtica de l’autisme i la tasca dels nostres serveis, i es varen respondre totes les qüestions plantejades pels alumnes. Posteriorment es va iniciar la visita guiada als serveis, que va transcorre pel centre ocupacional, la piscina i una de les residències per a persones amb autisme greument afectades.

La Garriga, 24 de març de 2012

Manifest de l’Organització Mundial de l’Autisme

L’Organització Mundial de l’Autisme ens ha fet arribat el manifest sobre el Dia mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que reproduïm literalment.

Día Mundial de Concienciación sobre el Autismo. 2 de abril de 2012

Los problemas a los que se tienen que enfrentar las personas con autismo y sus familias rara vez son problemas sencillo y, a menudo, nos sentimos prácticamente abrumados por ellos.

Los servicios de apoyo, cuando están disponibles, suelen ser insuficientes en términos de la creciente demanda, la variabilidad e intensidad de los requerimientos y de la decreciente financiación económica que actualmente se está dando. Los recursos son inadecuados incluso en las regiones del mundo más influyentes, y las personas con autismo deben valerse por sí mismas en la mayoría de los casos.

En los países menos favorecidos del mundo, la situación es infinitamente más desesperada. Además, de la falta de apoyo económico y de unas políticas sociales inadecuadas, existe una carencia de profesionales, y las familias de las niñas y niños con autismo están condenadas a una vida llena de pobreza, incomprensión y abuso por parte de vecinos y otros ciudadanos en todos los niveles de la sociedad.

Una característica que define a las sociedades civilizadas es la forma en la que ayudan a sus miembros con capacidades diferentes, que están enfermos o que están privados de los elementos esenciales para el desarrollo normal de una vida plena. Este mundo tiene un largo camino que recorrer.

Las familias en las que existe el autismo son iguales en su esencia en cualquier parte del mundo. Tenemos más en común entre nosotros que con aquellos que viven en la puerta de al lado, pero sin experiencia alguna sobre estos problemas, porque estos problemas son básicamente los mismos, por lo que las soluciones también han de ser similares.

En nuestra organización, la responsabilidad es hacia el conjunto de la sociedad: para informarla y que pueda conocer y comprender la realidad de los problemas y ayude a la implementación de las políticas que aseguren la igualdad de oportunidades. Una sociedad que acoge quiere que aquellos que tienen esos problemas tan graves puedan disfrutar de una igualdad de oportunidades con apoyo cuando sea necesario. También luchará por unas iniciativas políticas adecuadas.

La organización Mundial de Autismo ha iniciado un programa en el que compartir la riqueza de la comprensión y la experiencia de las personas con experiencias personales, de las personas afectadas por autismo en todo el mundo. No estamos solos en esta aventura y colaboramos con otras organizaciones e individuos para asegurar que aquello que se les proporcione sea significativo para las personas afectadas por autismo y no una forma de ganar dinero.

Con tal fin, hemos iniciado una serie de programa para compartir conocimientos entre escuelas para niñas y niños con autismo, así como para proveedores de servicios para adultos. Con motivo de la celebración de este día tan especial, hemos publicado una revisión sobre el progreso y experiencias en la puesta en práctica de la “Carta de los Derechos de las Personas con Autismo” que fue publicada por primera vez hace 20 años y aceptada por el Parlamento Europeo. Hemos recibido aportaciones de madres y padres, profesionales y personas con autismo de todo el mundo.

Reconocemos el papel tan crucial que proporciona una buena utilización de internet en cuanto a las comunicaciones y hemos comenzado a realizar acciones colaborativas con entidades con una gran experiencia en este terreno.

Nuestra ambición es grande y apenas hemos empezado a arañar la superficie. La OMA no está hecha de soñadores. Somos realistas experimentados que reconocen sus limitaciones y la magnitud de aquello que se requiere. Los contratiempos no nos disuadirán ni nos desmotivarán. Sabemos que nuestra obligación es motivar un mundo más cercano y solidario con nuestros niños, niñas y adultos con autismo. Permaneceremos en el frente de esta lucha.

En el corto plazo podemos traer esperanza; en el largo plazo podemos marcar la diferencia.

Sunderland, 1 de abril de 2012”

La Garriga, 23 de març de 2012

Mor Joan Roca Miralles, precursor dins i fora de les nostres fronteres de l’AutismeEn Joan Roca amb la seva filla.

Als 82 d’anys d’edat, el fundador i president d’Autisme la Garriga, Joan Roca Miralles, ens ha deixat amb un important llegat que ha portat a terme els últims 37 anys relacionat amb les persones afectades per l’autisme. Joan Roca, vidu i pare de dues filles, una d’elles l’Anna, greument afectada per l’autisme, ha estat l’ànima del projecte Autisme la Garriga i del seu posterior desenvolupament. Ara fa més de trenta-cinc anys, quan al nostre país i a la resta d’Europa es començaven a articular propostes per oferir respostes i un futur a les persones amb autisme, ell i la seva muller, Lidia Fina, juntament amb altres pares i mares de nens afectats, van decidir unir-se per millorar les seves condicions de vida. Amb un equip de professionals, varen dissenyar un projecte basat en la capacitat diagnòstica del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i el seu tractament, la creació de serveis per a tot el cicle vital i la participació de les famílies. El projecte es va desenvolupar sota el principi d’atenció a les necessitats individuals i el principi d’atenció integral.

Tots aquests serveis estan dirigits per equips pluridisciplinars, formats per professionals de la psiquiatria, neurologia, psicologia, pedagogia i assessorament familiar. L’organització uneix l’expertesa de 37 anys de dedicació a l’autisme amb l’energia dels nous professionals que s’incorporen. Aquest equip humà, juntament amb unes magnífiques instal·lacions adaptades en cada detall a les necessitats de les persones afectades per l’autisme, permeten aconseguir uns alts nivells d’innovació i excel·lència.

Tres associacions, constituïdes per familiars de persones afectades per l’autisme, cerac, asepac i apafac, gestionen aquests serveis i juntament amb la Fundació Congost Autisme, constitueixen el Projecte autisme la garriga.

De la llarga i prolífera trajectòria de Joan Roca, cal destacar la seva iniciativa i compromís en els actuals referents de l’autisme nacional i internacional:

1976 Membre Fundador, i actual President, de les diferents entitats que conformen  autisme la garriga.

1980 (1983 es constitueix oficialment) Membre Fundador i membre del Consell d’Administració, Associació Internacional Autisme d’Europa

1994 Membre Fundador i primer President (1994-2001),  Confederación Autismo España

1996 Organització del 5è Congrès Internacional Autisme-Europa a Barcelona, Hope is not a dream. Hi participaren 1700 delegats de 49 països.

1996-2001 Membre del Comité Español de Representantes de Minusválidos (CERMI).

1997 Membre Fundador i actual President de la Federació Autisme Catalunya

1998 Membre Fundador i Tresorer (1998-2008), Organització Mundial de l’Autisme (OMA)

2005 Firma a Rabat del Conveni d’agermanament amb l’institut “Princesse Lalla Meryem pour enfants autistes”, sota el patrocini del “Secrétariat d’Etat Chargé de la Famille, la Solidarité et l’Action Sociale” per a la col·laboració en el desenvolupament del tractament de l’autisme al Marroc.

Com a president de la Fundació Congost Autisme és membre de la Coordinadora Catalana de Fundacions i de la Asociación Española de Fundaciones.

Gràcies a la feina altruista i totalment compromesa de persones com Joan Roca i Lidia Fina, col·lectius socials que estan més desafavorits compten avui en dia amb garanties de present i futur. Hem perdut una excel·lent persona que amb la seva bondat, saber fer i intel·ligència ens ha ensenyat a ser millors persones.

La Garriga, 14 de març de 2012

Autisme la Garriga va participar en la segona jornada de Sek Business Expo

El 17 de febrer es va celebrar al Col·legi Internacional SEK Catalunya, a la Garriga, la segona jornada SEK BUSINESS EXPO.

Aquest curs, després de l'èxit de la primera edició, han participat més de 60 empreses pertanyents a sectors tan variats com el farmacèutic, la construcció, el tecnològic o el cosmètic, entre d'altres.

De nou, Autisme la Garriga ha estat present en aquest esdeveniment. Aquest any, les persones amb autisme greument afectades que són ateses a les nostres instal·lacions han elaborat 300 postals de paper reciclat commemoratives de l'esdeveniment i impreses per ells mateixos que s'han distribuït entre els assistents. També, s'han distribuït gairebé mig miler de carpetes informatives sobre les activitats de les associacions que formen el projecte Autisme la Garriga i diversos centenars de llibres sobre autisme i productes de paper reciclat.

La iniciativa Sek Business Expo consisteix en una fira d'empreses, organitzada íntegrament pels alumnes del SEK. Ells s'encarreguen de contactar amb els expositors i proveïdors, realitzar les acreditacions, gestionar la comunicació externa i totes les tasques relacionades amb la realització d'una fira. Tot aquest procés els ajuda a aprendre d'una forma diferent, més activa, aplicant els coneixements de classe a la vida real i havent de cooperar entre ells.

Aquesta idea va ser concebuda el passat curs pels alumnes de primer de Batxillerat i promoguda pels professors. És una iniciativa pionera al món de l'educació, que té com a objectiu plantejar situacions d'aprenentatge el més semblants possible a la vida real i potenciar aquelles habilitats que els alumnes van a necessitar en el seu futur laboral.

La Garriga, 18 de febrer de 2012.

Nilfisk col·labora amb ASEPAC

Joan Roca, president d’ASEPAC, amb tècnics de Nilfisk

El proppassat 30 de desembre de 2011, Nilfisk va lliurar a ASEPAC (Entitat col·laboradora del projecte Autisme la Garriga), divers material i accessoris per les fregadores Nilfisk BA410 que en el seu moment, Nilfisk va facilitar a la nostra Entitat. Al mateix temps, tècnics especialistes de la reconeguda marca varen fer una meticulosa posta a punt de les màquines.

Aquestes fregadores automàtiques Nilfisk BA410 són utilitzades diàriament per persones amb autisme greument afectades als tallers ocupacionals que ASEPAC té a la Garriga.

Amb aquest gest, Nilfisk continua amb la col·laboració que ja va iniciar fa anys amb ASEPAC.

La Garriga, 9 de gener de 2012