Notícies del 2013

(Aquesta pàgina no és adaptable ni sensible a dispositius mòbils)

Perles de la música russa i tàrtara

13 de novembre de 2013

Ahir dijous 12 de desembre, a l’Auditori de Barcelona, una representació d’Autisme la Garriga va estar convidada pel Ministeri de Cultura de la República de Tatarstan i amb la col·laboració de la Casa de Rússia a Catalunya, al concert “Perles de la música russa i tàrtara”.

El concert, que va anar a càrrec del pianista Feodor Amirov (Dimitrovgrad, Rússia 1981, guanyador del Concurs Internacional de Pianistes Joves a Moscou i d’altres premis) va ser composat per Rashid Kalimullin ( Tatarstan, 1957).

La particularitat del concert ve donada pel diagnòstic d’Autisme de Feodor Amirov que trencant totes les barreres socials, ha aconseguit assolir aquest estatus dintre del mon de la música contemporània.

Una vegada acabat el concert, representants d’Autisme la Garriga vàrem poder parlar tant amb el compositor com amb en Feodor Amirov, per tal de traslladar-los-hi la nostra admiració per la seva ajuda a la superació d’aquest trastorn a través de la música.

A partir d’aquí, vàrem acordar intensificar la mútua col·laboració en propers actes que es programaran.

Per una altre part, amdós es varen interessar per les activitats i els serveis que des de Autisme La Garriga oferim a les persones amb autisme. Degut al seu gran interès pel nostre projecte, varen acordar que properament visitarien  les nostres instal·lacions, donat que avui divendres tornaven altre cop cap a Rússia.

Autisme la Garriga, va participar a les jornades de “70 anys després de Kanner, Jornades d’experiències educatives en trastorns de l’espectre autista”

2 de desembre de 2013

El passat 23 i 23 de novembre, al Palau de Congressos de Platja d’Aro, unes tres centes persones es varen inscriure a les jornades, organitzades per la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Girona amb el lema “70 anys després de Kanner, Jornades d’experiències educatives en trastorns de l’espectre autista”.

En representació de CERAC,  el Dr. Joan Cruells, va presentar una ponència sobre “TEA i comorbilitat; diagnòstic i tractament”

A les conclusions de la ponència, el Dr. Joan Cruells va destacar que:

 • El TEA s’associa a alguns trastorns mentals, amb una prevalença significativament més elevada que en la població general.
 • Per a les dificultat en l’exploració psicopatològica que presenten les persones amb TEA  amb discapacitat intel·lectual severa, aquest trastorns estan infradiagnosticats.
 • El no diagnòstic i el conseqüent no tractament de la patologia associada, agreuja les característiques clíniques del TEA, així com els seus trastorns de la conducta.

Autisme la Garriga als mercats de Nadal

1 de desembre de 2013

El diumenge 1 de desembre, a la plaça del Monestir de Pedralbes i de les onze del matí fins a les quatre de la tarda, Autisme la Garriga va ser present amb una parada al Mercat de Nadal, que cada any organitza l'Associació de Veïns de Pedralbes.

Així mateix els dies 27 i 28, la Fundació Congost Autisme va participar de forma activa  a la ja tradicional Fira de Nadal, que organitza el Reial Club de Tennis Barcelona.

Durant aquests dos dies, i de les nou del matí a les vuit del vespre ininterrompudament, diferents entitats varen poder exposar i mostrar els productes que confeccionem.
La Fundació Congost Autisme va exposar tot tipus de articles de caire nadalenc, que són elaborats de forma artesanal per les persones amb autisme greument afectades ateses a les instal·lacions de la Garriga.

Autisme la Garriga en el II Congrés Mediterrani sobre Autisme

25 de novembre de 2013

El doctor Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte Autisme la Garriga, fou convidat a presentar una ponència sobre el funcionament dels nostres serveis per a persones amb autisme, en el marc del II Congrés Mediterrani sobre Autisme, organitzat per l’associació Giovamente i que es va celebrar a Salerno (Itàlia) els passats 23 i 24 de novembre. El professor Cuxart va fer una introducció al voltant de la realitat actual de Catalunya i del funcionament de  les xarxes públiques de serveis socials, educatives i sanitàries, d’atenció als trastorns psicològics d’inici infantil. Posteriorment va explicar l’origen, desenvolupament i funcionament actual de la xarxa Autisme la Garriga, destacant la vocació internacional de les diverses entitats que en formen part , la filosofia d’atenció global de qualitat i durant tota la vida de la persona, i l’esperit d’adaptar-se a les necessitats de les famílies i no a l’inrevés.
La ponència va despertar molt d’interès entre els assistents, que ho varen demostrar amb una gran nombre de preguntes, al final de l’exposició.

L’Institut Puig i Cadafalch visita Autisme la Garriga

21 de novembre de 2013

Alumnes de l'Institut Puig i CadafalchEl passat 19 de novembre, varen visitar els serveis d’Autisme la Garriga, 20 estudiants i una professora (la logopeda Bibiana Pastor) de segon curs d’integració social de l’Institut Puig i Cadafalch de Mataró.
Els va atendre el psicòleg consultor dels serveis, el doctor Francesc Cuxart, el qual, després d’una xerrada introductòria sobre els trastorns de l’espectre autista i la xarxa d’Autisme la Garriga, va dirigir la visita guiada a les instal·lacions.
Durant la mateixa, tant els estudiants com la professora (que és responsable de l’assignatura de sistemes alternatius de comunicació), varen plantejar moltes qüestions sobre les característiques dels usuaris i dels programes, tant del centre de teràpia ocupacional (TERLAB), com de les residències.

Autisme la Garriga, presenta el seus serveis a estudiants de la U.I.C.

15 de novembre de 2013

UICConvidats pel professor Victor Kuppërs, de la Universitat Internacional de Catalunya, el passat dia 14 de novembre, Autisme la Garriga, va participar en una de les seves classes.

El metge Joan Cruells, que a més a més és el director general d’Autisme la Garriga, va exposar el concepte i característiques clíniques del TEA (trastorn de l’espectre autista), el perfil dels usuaris d’Autisme la Garriga i els serveis que ofereix l’entitat.
Per un altre cantó, la psicòloga Ma. José Agustí, que és mare d’una usuària de l’entitat, va centrar la seva intervenció en explicar l’impacte que comporta el diagnòstic de TEA d ’un dels membres de la família.

En el conjunt de les intervencions, es varen perfilar les necessitats específiques de la persona severament afectada per TEA, al llarg de tot el seu cicle vital. I per tant, de la necessitat de disposar dels equipaments i serveis residencials, laborals i sanitaris, que s’adaptin a les necessitats d’aquest col·lectiu, en les diferents etapes de la seva vida.

El professor Kuppërs i els seus alumnes, van expressar el seu interès per a les tasques i finalitats d’Autisme la Garriga, així com la seva voluntat de treballar en l’elaboració d’estudis i projectes, per a oferir suport humà  i material a la nostra entitat.

Jordi Viladoms, pare d’en Pesquis i Baliga, col·labora amb Autisme la Garriga

8 de novembre de 2013

Jordi Viladoms, pare d'en Pesquis i BaligaEnguany, un altre il·lustrador de reconegut renom, en Jordi Viladoms, il·lustrarà les postals de paper reciclat fetes per les persones amb autisme que són ateses a les instal·lacions d’Autisme la Garriga.

L’any passat, en Josep Lluis Martinez Picanyol, conegut popularment per “Picanyol”, pare de l’Ot el Bruixot, va ser l’encarregat d’il·lustrar aquestes postals.

Jordi Viladoms, pare d’en Pesquis i Baliga, va néixer a Sant Vicenç de Castellet el 1967i va fer les seves primeres col·laboracions, com a il·lustrador, als anys 80.
Ha treballat per a editorials i  publicacions com Cavall Fort, La Galera, Laertes, Publicacions de l'Abadia de Montserrat i Text, entre d'altres.

Entre aquestes col·laboracions es podrien destacar les il·lustracions per a una edició de les Aventures d'en Perot Marrasquí, de Carles Riba (PAM 1993), o Nil al museu (La Galera, 1997), amb text i dibuixos seus. Pel que fa al còmic, publica des de 1993, a TATANO, el personatge “Pere sense por” (versió modernitzada de la rondalla popular), amb guions de Teresa Duran i Albert Jané. Posteriorment, il·lustra la contraportada de CAVALL FORT amb els personatges “Pesquis i Baliga”.

En Pesquis i la Baliga són els dos personatges protagonistes de la contraportada de la revista Cavall Fort. Els va crear en Jordi Viladoms el 2006  i des d’aleshores s’han fet molt populars entre els infants.
En Pesquis és un noi assenyat, tímid i tranquil, i no li agraden els problemes. La Baliga és la seva veïna i amiga: és arrauxada, extravertida, nerviosa i atreu els problemes.
Tots dos junts viuran situacions complicades, però que sempre acaben bé. I fan riure molt. En Pesquis i la Baliga estan inspirats en nens reals i per això són tan propers i agraden tant. Malgrat que viuen en un barri de la ciutat de Barcelona, podrien viure en qualsevol barri de qualsevol ciutat, i per això els nens i nenes s’hi identifiquen tant. En Pesquis i la Baliga es mouen en un entorn molt conegut pels infants: van de colònies, a l’escola... Les anècdotes gracioses surten de la vida normal. No van a llocs estranys, ni fan coses extraordinàries, ni tenen superpoders, ni escalen parets, ni surten volant per la finestra. Són nens normals i corrents. Com els seus lectors.

Des d’Autisme la Garriga, agraïm molt sincerament la col·laboració totalment desinteressada d’aquests grans il·lustradors.

Autisme la Garriga a la Universitat Fontys d’Eindhoven

25 d’octubre de 2013

EindhovenEl Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte Autisme la Garriga, fou convidat per la facultat de pedagogia de la Universitat Fontys d’Eindhoven (Holanda), a visitar diferents serveis de tractament de persones amb autisme. Aquesta facultat de pedagogia ha estat considerada durant els darrers tres anys, la millor d’Holanda i durant la seva estada el doctor Cuxart (que és també professor de la Universitat Autònoma de Barcelona), va participar en diverses reunions de treball, amb l’objectiu de conèixer en detall els programes acadèmics d’aquesta facultat, que tenen un caire molt aplicat i que es basen en el concepte d’adquisició de competències per part dels alumnes i en la realització de projectes (quatre per curs acadèmic, grupals i individuals), de manera que les matèries teòriques tenen un significat molt evident, ja que constitueixen les eines necessàries per realitzar els projectes esmentats. Un altre aspecte molt significatiu dels programes de la facultat, és la intensitat de les pràctiques dels estudiants en centres educatius, que comencen amb un dia setmanal durant el primer curs i acaben en quatre setmanals durant el quart i darrer curs. Val a dir, a més, que ja fa quatre anys que un grup d’estudiants i professors d’aquesta facultat, realitzen una visita pedagògica als serveis d’Autisme la Garriga.

Respecte del serveis visitats pel doctor Cuxart, foren els següents:

 • Centre Twerk (Herentals, Bèlgica) Es tracta d’un centre de treball per a adults amb autisme d’alt funcionament. En aquesta institució hi treballen 17 persones que fabriquen productes de pastisseria. Els programes són molt sistematitzats, basats en l’anàlisi de tasques i filosofia TEACCH, i amb unes aplicacions informàtiques molt avançades, que permeten una avaluació continuada de cada usuari i una interconnexió molt àgil i efectiva entre els membres de l’equip tècnic.
 • Amarantgroep (Holanda) És una organització pública que gestiona diversos centres en territori holandès. El doctor Cuxart visità el centre de Tilburg, i més concretament la unitat de persones afectades de TEA. Els usuaris d’ aquesta unitat, són adolescents i joves adults, que durant el dia van a l’escola o a centres especials de treball i aquesta entitat els ofereix una residència específica. D’aquest servei, destaca l’adaptació de les instal·lacions a les característiques dels usuaris, la calidesa dels espais, amb uns dormitoris molt acollidors, el caràcter pluridisciplinari del personal i la diversitat del programa d’activitats.
 • Donksbergen (Duizel, Holanda) És un centre psiquiàtric que pertany a Lunetzorg, important entitat pública, que gestiona diversos serveis. En aquest centre, el doctor Cuxart visità una unitat per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i autisme. Els usuaris són persones de força edat, que estan integrats en programes molt estructurats de teràpia ocupacional, en règim residencial. Les instal·lacions són molt modernes i adaptades i s’han estudiat tots els aspectes, des de la il·luminació fins el mobiliari. A més de visitar la unitat esmentada, el doctor Cuxart realitzà una reunió de treball amb el psicòleg del centre, amb l’objectiu de discutir aspectes del diagnòstic diferencial dels trastorns de l’espectre autista (TEA)

VIII Jornades científiques: trastorns del neurodesenvolupament

14 d’octubre de 2013

El Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte Autisme la Garriga, va assistir, durant els passats 10 i 11 d’octubre, a les VIII Jornadas Científicas de la Fundació Alicia Koplowitz, celebrades a l’hospital Gregorio Marañon de Madrid.

El tema d’aquesta edició de les Jornades fou els trastorns del neurodesenvolupament i durant  les mateixes s’abordaren aspectes d’epidemiologia, etiologia, diagnòstic, avaluació, i intervencions biològiques i psicosocials. Entre els ponents, destacaren Lourdes Fañanás, Anthony James (Oxford, UK), Declan Murphy (King’s College, Londres) i Boris Birmaher (Universitat de Pittsburg, USA), entre d’altres.

Aquestes jornades van oferir una actualització molt seriosa dels coneixements pluridisciplinars actuals sobre els trastorns del neurodesenvolupament, i més concretament sobre els trastorns de l’espectre autista (TEA). Un cop més, es posà de manifest l’enorme complexitat d’aquests trastorns i la necessitat, per tant, de continuar potenciant la recerca des d’una perspectiva pluridisciplinar.

Autisme la Garriga present a  la 12e Université d’Automne de l’ARAPI

7 d’octubre de 2013

El Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor del projecte Autisme la Garriga, va participar a la 12e Université d’Automne de l’ARAPI, celebrada a la població francesa de le Croisic (Bretanya) la setmana passada. Es tracta d’un congrés internacional que l’associació francesa ARAPI (que té com a missió el suport a la recerca en l’àmbit dels TEA), celebra cada dos anys.
Aquest cop, el subtítol del congrés era “Trajectòries de desenvolupament, recerca i noves tecnologies”, i en el programa científic i constaven destacats científics francesos, britànics i nord-americans.

La participació del doctor Francesc Cuxart (que és membre del Comitè Científic d’ARAPI) en aquest congrés, va consistir en animar un taller, conjuntament amb la psicòloga francesa Claire Degenne, titulat “l’aprenentatge estructurat de l’autonomia personal”, i durant el qual es va exposar un programa estructurat adreçat sobretot als adults de baix funcionament, és a dir, a aquelles persones que a més de presentar un trastorn autista, pateixen una discapacitat intel·lectual severa associada.
Entre d’altres aspectes, es va abordar el concepte d’autonomia, les dificultats d’aquesta població per millorar la seva autonomia, i la metodologia d’avaluació i d’intervenció (programes conductuals, adaptació de l’entorn).
El taller va tenir un caràcter molt aplicat i interactiu, i es van presentar diversos vídeos sobre metodologia d’aprenentatge. El col·loqui que es va establir entre els animadors de la sessió i els participants va ser molt viu, i al final els assistents  van manifestar llur satisfacció pel contingut i desenvolupament del taller.

Autisme la Garriga participa al 10è Congrés Internacional d’Autisme Europa

1 d’octubre de 2013

L’Associació Internacional Autisme Europa ha celebrat el seu 10è Congrés a Budapest del 26 al 28 de setembre de 2013.

Al voltant de 1.100 pares, professionals i persones amb autisme de 73 països de tot el món es van reunir per discutir els temes seguint el lema del congrés “noves dimensions per a l'autisme”, perquè les persones amb autisme i les seves famílies puguin gaudir plenament dels seus drets i una millor qualitat de la vida.

Aquest congrés va ser un esdeveniment històric, que marca tant el 10è Congrés Internacional d’Autisme-Europe com el  30 aniversari de la seva fundació. APAFAC en va ser un dels membres fundadors.

La directora tècnica d’APAFAC, la Sra. Elena Martínez, també ha participat en aquest Congrés.

El congrés va ser organitzat per la  Societat Autista hongarès, membre d'Autisme-Europa.

Els Congressos d’Autisme-Europa es celebren cada tres anys i la propera se celebrarà a Edimburg, Escòcia, el 2016, organitzat per la Societat Nacional de Autisme. 

L’Hble. Sra. Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família visita els serveis d’Autisme la Garriga

6 de setembre de 2013

 

Avui divendres, hem tingut l’honor de rebre la visita de l’Hble Sra. Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família. La Sra. Carmela Fortuny, directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) ha acompanyat la consellera en aquesta visita.

La consellera ha arribat a la Llar Cottet acompanyada per la Il·lma. Sra. Meritxell Budó,  Alcaldessa de la Garriga. Allí ha estat rebuda per la Sra. Marta Roca, presidenta d’APAFAC, pel Sr. Antonio Lozano, vicepresident d’ASEPAC i pel Dr. Joan Cruells, director general d’APAFAC I ASEPAC.

La consellera s’ha entrevistat amb el Sr. Josep M. Bella i amb el Sr. Francesc Xavier Puig, president i patró respectivament de la Fundació Cottet-Mor. El  suport d’aquesta Fundació, des de ja fa més de 25 anys,  és un element clau per fer possible els serveis d’Autisme la Garriga.

Tot seguit,  els familiars dels  usuaris dels serveis i col·laboradors del projecte han conversat una estona amb la consellera per, seguidament, visitar les instal·lacions.

La visita ha començat per la mateixa residència, on viuen les persones ateses. A continuació la consellera, acompanyada per  tot el grup, s’ha desplaçat als tallers per a veure in-situ, com s’elabora el paper reciclat, com es confeccionen diferents productes a partir d’aquest paper i com es treballa amb els tapissos i telers. Allí ha pogut veure, també, tota la zona agrícola i ha visitat els hivernacles on s’hi produeixen, de forma ecològica, diferents productes.

Finalment la comitiva s’ha desplaçat a la zona esportiva on ha pogut contemplar les activitats aquàtiques que, les persones ateses als serveis, duen a terme a la piscina.

Abans de marxar, la consellera ha felicitat als familiars i professionals del projecte Autisme la Garriga per la seva expertesa i per la magnífica tasca que estan duent a terme en l’atenció i el tractament de les persones més greument afectades per l’autisme i els ha encoratjat a seguir endavant per continuar essent un referent tant a nivell nacional com internacional.

Autisme la Garriga obre les portes a la celebració de Les Jornades Modernistes

29 de juliol de 2013

El proppassat diumenge 28 de juliol, en el marc de Les Jornades Modernistes d’enguany, els sardanistes garriguencs varen fer un viatge en el temps fins a principis de segle XX als jardins de Cau Blanc, rememorant la primera ballada de sardanes a la Garriga, l'estiu de 1907.
Actors vestits d'època  -vilatans i burgesos-  i , l'alcaldessa de la Garriga, van rebre els participants a l'entrada de la Llar Cau Blanc tot convidant-los a ballar.

Alhora, es va re-estrenar la sardana "Noies garriguenques", del compositor Francesc Riumalló i dedicada a unes pubilles de la Garriga l'any 1925 i de la qual no se'n coneix cap gravació.

La sardana arribà a la Garriga a principis del segle XX, en ple apogeu del modernisme. En un entorn incomparable, a l’ombra de la senyorívola Torre Domingo Pujadas (Llar Cau Blanc), tots gaudirem d’una mostra de les sardanes més singulars dels darrers 125 anys i vàrem recrearem plegats l’ambient de la primera audició de sardanes a la Garriga.

La cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (una de les millors formacions del país), ens va oferir un viatge per l’evolució musical de la sardana des dels seus inicis fins als nostres dies en un entorn immillorable.

Autisme la Garriga participa en l’elaboració del Pla d’atenció integral a les persones amb TEA

17 de juliol de 2013

Ahir el Govern de la Generalitat va aprovar el Pla d’atenció Integral a les persones amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) i a les seves famílies.

L’objectiu del Pla és millorar la detecció precoç, establir un diagnòstic pluridimensional i pluriprofessional, millorar l’atenció, promovent intervencions basades en guies de bones pràctiques i en una cartera de serveis territorials i garantir a les persones afectades i a les seves famílies que puguin accedir a programes de tractament integral, multidisciplinars, planificats, estructurats i avaluats.

El Pla ha estat un treball promogut per tres departaments de la Generalitat: Salut, Ensenyament, i Benestar Social i Família, i ha estat consensuat amb professionals i societats científiques de l’àmbit dels serveis sanitaris, educatius i socials. El Dr. Francesc Cuxart, en representació d’Autisme la Garriga, ha col·laborat en l’elaboració del Pla.

Autisme la Garriga a S’Agaró

20 de juny de 2013

El proppassat dia 19 de juny, nois i noies d’Autisme la Garriga es van desplaçar fins a S’Agaró per a passar un magnífic dia de platja.

El proppassat dia 19 de juny, nois i noies, professionals i familiars d’Autisme la Garriga es van desplaçar fins a S’Agaró per a passar un divertit dia de platja.

A les 10 del matí, i amb autocar, tots els participats sortiren de les nostres instal·lacions de la Garriga en direcció a S’agaró.
Un cop allí, vàrem ser rebuts per tècnics de l’Ajuntament i Creu Roja que també col·laboraren en aquesta activitat. Tot i que l’aigua de principis de juny és una mica frea, val a dir que tots gaudiren d’un fenomenal dia de platja: un dia molt diferent.

Després de dinar en un restaurant de la zona, tots els participants retornaren cap a la Garriga, on arribaren passades les 6 de la tarda.

Autisme la Garriga participa a la Fira d’Entitats

10 de juny de 2013

Autisme la Garriga va tornar a participar enguany a la Fira d’Entitats de la Garriga que organitza l’Ajuntament de la nostra població.

El proppassat 9 de juny, i com ja és habitual, Autisme la Garriga va tornar a participar a la Fira d’Entitats de la Garriga amb un estand on s’hi van mostrar diversos treballs que duent a terme les persones amb autisme que són ateses a les nostres instal·lacions.
La Fira, que va estar oberta de les 11 del matí fins a les 8 del vespre, va rebre nombrosos assistents. El públic en general es va interessar per les activitats que duent a terme les nostres entitats i molt especialment pels diferents articles de paper reciclar que confecciones les persones amb autisme greument afectades que són ateses a les nostres instal·lacions.

Dinar de germanor a Autisme la Garriga

9 de juny de 2013

Professionals i familiars dels usuaris d’Autisme la Garriga, compartiren un dinar de germanor en els jardins de la “Torre Rosa”.

El proppassat 8 de juny, als jardins modernistes de l’edifici “Torre Rosa” es va celebrar un dinar de germanor entre professionals i familiars dels usuaris de les nostres instal·lacions.

Hores abans, tots els familiars dels usuaris varen poder visitar amb deteniment les residències i els diferents edificis on es duent a terme totes les activitats. Aquesta va ser una oportunitat més perquè tots els familiars poguessin conèixer de ben a prop els espais on viuen, treballen i passen el temps lliure els seus fills, al mateix temps que varen poder compartir amb els professionals dels diferents centres les seves inquietuds.

Autisme la Garriga participa en la diada de Corpus

3 de juny de 2013

Autisme la Garriga va confeccionar una catifa de flors amb motiu de la diada de Corpus

El passat diumenge 2 de juny, Autisme la Garriga va confeccionar de nou una catifa en motiu de la diada de Corpus.

La preparació de l’activitat va començar uns dies abans, quan usuaris, professionals i familiars es desplaçaren fins a la població de Cabrera de Mar per a collir clavells.
Aquests clavells són els que es van utilitzar per a confeccionar la catifa, que com sempre, es fa al Carrer Sant Francesc.

Aquest any la catifa va tenir com a protagonista en Pluto i en Mickey, dos personatges entranyables.
Un cop acabada la confecció de la catifa, tots els participants ho varen celebrar amb un esmorzar amb una excel·lent coca de forner de la Garriga.

Estudiants de la universitat Fontys d’Eindhoven tornen a visitar Autisme la Garriga

24 de maig de 2013

El 23 de maig, han visitat els serveis d’autisme la garriga, 25 estudiants i 3 professors de la facultat de pedagogia de la universitat Fontys d’Eindhoven (Holanda).

Fa tres cursos, que cada any, els estudiants d’aquesta facultat holandesa visiten els nostres serveis.

Com és habitual, els estudiants, acompanyats pel Dr. Cuxart, visitaren les residències, el complex esportiu, els tallers...
Cal remarcar el fet, que a tots ells els va sorprendre el fet que els usuaris/es de les nostres instal·lacions estiguessin tant greument afectats.

Al finalitzar la visita, se’ls oferir un refrigeri i s’entregà un llibret explicatiu dels serveis a cada visitant.

Visita de psicòlegs Australians

10 de maig de 2013

El passat 9 de maig, van visitar els nostres serveis, la parella de professionals australians formada per la psicòloga clínica Janine Manjiviona, i el també psicòleg i professor de la universitat de Melbourne, Mark Stokes. La visita fou coordinada pel psicòleg dels serveis, el Dr. Francesc Cuxart, que els va ensenyar les instal·lacions i els va explicar els nostres programes, tant els de diagnòstic i assessorament, com els de centre de dia i serveis residencials, adreçats als adults. Al finalitzar l’estada, ambdós psicòlegs van manifestar la seva admiració per la tasca que desenvolupem i vàrem acordar mantenir els contactes professionals

Zsuzsanna Szilvasy, presidenta de l’Associació Internacional Autisme Europa, visita Autisme la Garriga

8 de maig de 2013

Els dies 6 i 7 de maig, la Sra. Zsuzsanna Szilvasy, presidenta d’Autisme Europa ha visitat els serveis d’Autisme la Garriga.

La Sra. Zsuzsanna Szilvasy, Màster en Enginyeria Civil per la Universitat Tècnica de Budapest, té dos fills un dels quals va ser diagnosticat d’autisme el 2004. Aquest fet la va portar a retornar a la Universitat el 2005 per estudiar Pedagogia terapèutica i treballar en el tractament de l’autisme.

Zsuzsanna Szilvasy, amb una llarga experiència internacional, actualment és vicepresidenta de l’Associació Hongaresa per  a l’Autisme i presidenta de l’Associació Internacional Autisme Europa. Treballa pels drets i la igualtat d'oportunitats de les persones afectades per l’autisme, tant a nivell nacional com internacional, i d’una manera molt especial per millorar la conscienciació sobre l'autisme a tot Europa.

El dia 6, Zsuzsanna Szilvasy va ser rebuda a la Garriga per Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme i membre del Consell d’Administració d’Autisme Europa.
Després d’un recorregut per  les instal·lacions, Marta Roca va explicar a Zsuzsanna Szilvasy la filosofia,  els valors i l’estratègia que guien el projecte Autisme la Garriga, la seva creació, el seu desenvolupament, l’estructura institucional i organitzativa, així com els reptes de futur.

Per acabar la primera jornada, la Sra. Szilvasy, juntament amb Marta Roca i Tasio López, col·laborador del nostre projecte des de ja fa 30 anys, es va reunir amb els tècnics que formen l’equip directiu de la  xarxa de serveis d’Autisme la Garriga i van debatre sobre les diferents qüestions de la problemàtica i les orientacions psico-pedagògiques de les persones adultes amb TEA, així com del model d’organització i la importància de teixir complicitats entre familiars afectats, professionals i col·laboradors per donar solidesa institucional al projecte.

El dia 7, la Sra. Szilvasy va ser rebuda pel Dr. Joan Cruells, director general d’Autisme la Garriga, amb qui va fer una detallada visita a tots els serveis: centre de diagnòstic, residències, taller ocupacional, zona esportiva... Per finalitzar la visita, la Sra. Szilvasy va participar en algunes activitats amb els nois i noies que són atesos a les nostres instal·lacions i es va interessar per les estratègies pedagògiques i les adaptacions de totes les estructures per atendre amb un alt grau de qualitat les persones amb autisme.

Un cop acabada la visita, la Sra. Szilvasy es va mostrar gratament impressionada per l’alt grau de professionalitat i dedicació de tots els professionals que treballen als nostres serveis i pel treball conjunt que han dut a terme durant tots aquests anys familiars i professionals.

L’estada  de Zsuzsanna Szilvasy a la Garriga es va acabar a la tarda amb una reunió entre ella i Marta Roca en la què va reiterar-li la grata impressió de la visita i li va manifestar l’interès, tant d’Autisme Europa com de l’Associació Hongaresa per a l’Autisme, d’estrényer els llaços de col·laboració.

Congres IMSAR

5 de maig de 2013

Del 2 al 4 de maig, es va celebrar a Sant Sebastià, el congrés IMSAR (International Meeting For Autism Research), organitzat per l’associació nord-americana per a la investigació en autisme INSAR. Normalment, aquest congrés, que té un caràcter anual, es celebra als EE.UU i aquesta és la segona vegada que es celebra en un altre país. L’organitzador d’aquest esdeveniment fou el psiquiatre Joaquín Fuentes, expert en autisme. A aquest congrés hi va assistir el psicòleg dels serveis el Dr. Francesc Cuxart. El dia anterior a l’inici del congrés (1 de maig) es va realitzar un curs obert a un públic més ampli, i en el que figures de renom internacional van exposar diferents temes al voltant de l’autisme. A aquest curs hi va assistir la presidenta de la Fundació Congost-Autisme, la senyora Marta Roca. 

Respecte del contingut de les jornades científiques, val a dir que el nivell mitjà de les presentacions plenàries, sessions i pòsters, fou molt alt, i que s’abordaren tots els temes referents a l’apassionant món de l’autisme. Entre totes les intervencions, podem destacar les de Christopher Gillberg (Suècia), que va parlar sobre la clínica dels TEA (trastorns de l’espectre autista); Dan Geschwind (EE.UU) que va centrar la conferència en el tema de la genètica; o Maureen Durkin (EE.UU), que va sintetitzar les dades actuals dels estudis epidemiològics.

Les conclusions que podem extreure del congrés són moltes, però potser s’haurien de subratllar dos fets. El primer és que malgrat que es va avançant en el coneixement de l’etiologia (causes) dels TEA, encara estem molt lluny del final, ja que a la complexitat dels factors genètics implicats, si afegeixen moltes variables de l’entorn (contaminació atmosfèrica, toxicitat alimentària, infeccions), que semblen tenir més importància que el que es podia pensar fa uns anys, però que en cara són mal coneguts. El segon fet, és que la recerca sobre els indicadors conductuals primerencs dels TEA,  està donant resultats esperançadors, i estem molt a la vora de poder detectar casos de risc de patir aquests trastorns, en edats tant primerenques com els 6 mesos d’edat. Això té una gran importància, ja que permetria iniciar intervencions específiques molt d’hora, el que revertiria, indubtablement, en un pronòstic mol més favorable dels nens i nenes afectats.

Visita als Mossos d’Esquadra

27 d’abril de 2013

El proppassat divendres 26 d’abril, usuaris d’Autisme la Garriga visitaren el Complex Central dels Mossos d’Esquadra. Els Mossos d’Esquadra van obrir les seves portes a la Federació Autisme Catalunya, la Federació Catalana d’Autisme i Asperger, entitats, associacions, familiars i persones amb trastorns de l’espectre autista. Unes 70 persones van participar en les diverses activitats programades, entre elles, la de pujar a alguns dels vehicles policials destinats a les Unitats de Seguretat Ciutadana, Trànsit i la Brigada Mòbil, així com també dirigir un dels robots de detecció d’explosius dels TEDAX o acariciar gossos de la Unitat Canina i gaudir d’una breu demostració.

Des d’aquí volem donar les gràcies per aquesta visita tan especial a tot el cos de Mossos d’Esquadra.

El Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme als mitjans de comunicació

3 d’abril de 2013

Ahir dia 2 d’abril, i amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, autisme la garriga va ser present a diferents mitjans de comunicació. Entre d’altres destaquem:

A TVE, a les 14.00 i a les 20 hores a nivell català, i a les 20.00 hores a nivell estatal, que podeu visualitzar a l’apartat de vídeos:

 • L’informatiu migdia i l’informatiu vespre (TVE)
 • 2 Noticias (TVE)

A Vallès Oriental TV al programa Infovallès.

A la premsa escrita es va publicar l’article Garantir un present i un futur per a les persones amb autisme del director general, Dr. Joan Cruells.

Distribuidora Universal col·labora amb Autisme la Garriga

3 d’abril de 2013

Per celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme d’enguany, Distribuidora Universal, que distribueix el producte INSTANT i que ve col·laborant amb autisme la garriga des de fa temps, va lliurar de nou varies caixes del seu nou producte PlayColor, una tempera sòlida especial per a fer murals.

Amb aquest producte, i per aprofitar l’esdeveniment, els usuaris d’autisme la garriga varen realitzar un pòster amb la silueta de la Llar Cau Blanc, edifici modernista emblemàtic de la Garriga, per a celebrar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme.

Resum: Autisme, reptes actuals i de futur

3 d’abril de 2013

La conferència que, amb motiu del dia mundial de conscienciació sobre l’autisme, amb el títol “Autisme, reptes actuals i de futur”, s’ha centrat en assenyalar els reptes que es plantegen en l’àmbit de l’autisme, tant en l’actualitat com de cara al futur. Aquests reptes es situen en l’àrea del diagnòstic, ja que convé detectar els casos com més aviat millor, de manera que es pugui començar a intervenir ràpidament. Respecte de les causes del trastorn, cal continuar aprofundint en els estudis que permetin anar concretant els orígens dels trastorns de l’espectre autista. Els serveis educatius, per la seva part, requereixen recursos, sobretot, humans, per tal de poder donar una resposta adequada als reptes de l’escola inclusiva, ja que sinó és així està condemnada al fracàs. Els serveis adreçats als adults afectats són en l’actualitat clarament deficitaris i és necessari crear nous centres de naturalesa diversa, que puguin acollir el col·lectiu afectat, amb llur àmplia heterogeneïtat. Un altre repte important, és la coordinació entre els diferents serveis i professionals que atenen aquestes persones, ja que sinó és així, no s’optimitzen els serveis i es produeixen importants desajustos que incideixen molt negativament en les intervencions. Finalment, és necessari totalment necessari millorar els plans de suport i assessorament a les famílies que, moltes vegades són les grans oblidades en tot el procés d’atenció a les persones afectades d’autisme.

Dr. Francesc Cuxart.

Autisme. Reptes de present i futur

3 d’abril de 2013

Amb motiu del dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, a les 11 hores a la Sala d’Actes de CERAC, entitat col·laboradora d’Autisme la Garriga, es va realitzar un col·loqui a càrrec del Dr. Francesc Cuxart titulada “Autisme. Reptes actuals i de futur”.

L’acte va ser presentat pel director general de CERAC, el Doctor Joan Cruells.

A la conferència es van comentar diversos temes com: -l’etimologia de l’autisme, que actualment és un aspecte enigmàtic però cada cop més proper, -la importància de la precisió en el diagnòstic i la problemàtica actual de la sobre-diagnosi, -els tractaments, que són heterogenis i diversos (…). Després d’aquesta introducció, el Dr. Cuxart va exposar les diferents etapes educatives en les que es solen trobar les persones amb autisme: va remarcar la transcendència d’una detecció primerenca del trastorn i una estimulació precoç dels afectats. També, que són un col·lectiu que requereix necessitats educatives especials i que, actualment, no disposem de tots els recursos que voldríem per portar-ho a terme plenament, sempre, això sí, tenint en compte les capacitats i diferències interindividuals. Així doncs, aquest aspecte va ser un dels destacats a millorar de cara al futur de les persones amb aquest trastorn.

El Dr. Cuxart explica el debat actual sobre la normalització de les persones amb discapacitat i les escoles inclusives, fent referència altra vegada a la manca de recursos actual degut a la recessió econòmica i les retallades en l’educació. També, que potser hauríem de centrar-nos en la persona i no pretendre que tots siguin iguals, perquè no ho són i necessiten el nostre suport. Un altre aspecte a millorar és la comunicació en xarxa entre els familiars i els diversos tècnics que tracten amb la persona, a fi d’estar coordinats per, en general, millorar la qualitat de vida d’aquest. També, es comenten aspectes directament relacionats amb els familiars: la necessitat que tenen de ser assessorats i, sobretot, la seva preocupació sobre què passarà amb els seus fills quan ells ja no hi siguin. A més a més, s’expliquen les activitats i serveis que ofereix Autisme la Garriga.

Finalment, el Dr. Cuxart va agrair l’assistència i atenció del públic i va convidar a reflexionar-hi. D’entre els oients, van demanar si els usuaris del centre poden viure a la residència sempre i el ponent va aprofitar per comentar que els pacients actuals gaudeixen d’una alta qualitat de vida i una elevada esperança de vida i, per tant, continuaran al centre sempre que ho necessitin. Un altre assistent va remarcar el menester actual (i de futur) de que les institucions públiques s’impliquin i donin exemple integrant a aquest col·lectiu. La conferència va ser molt interessant i reflexiva sobre les necessitats i reptes que el futur ens haurà de proporcionar. Així, podrem seguir cuidant i millorant la vida entre les persones afectades d’autisme i els familiars i professionals de l’àmbit, que contínuament busquem com fer-los feliços.

Com a tècnica auxiliar educativa d’Autisme la Garriga, m’ha semblat ineludible plantejar i tenir en compte tots els temes tractats, per tal d’avançar positivament cap al futur dels nostres nois i noies i, també, per conscienciar-nos i entendre, cada cop més, l’espectre autista.

Marta Robles Rosa.

2 d’abril Dia Mundial per a la Conscienciació de l’autisme
L’autisme, més sovint del que sembla

Garantir un present i un futur per a les persones amb autisme

28 de març de 2013

Ja de ben petit, hi havia coses que  intranquil·litzaven als seus pares: cara poc expressiva, l’absència d’aquells somriures  que tant agraden a la família o la seva indiferència al contacte físic. Quan la mare s’hi acostava per alçar-lo del seu llit, no reaccionava, no aixecava els braços, com ella sabia que feien els altres nens. Ja es feia evident una incomunicació, que s’anunciava insalvable.

El contacte ocular era escàs. El cridaven pel seu nom i sovint no responia. L’aprenentatge de la parla va ser molt costós. No compartia, ni mostrava interès en jugar i relacionar-se amb la resta de companys de l’escola. Li agradaven els cotxes, però no per jugar-hi com la majoria dels infants, només per fer girar les seves rodes, durant llargues estones, mentre se les mirava amb fascinació. No se li endevinava cap interès per  compartir les seves aficions, que eren molt restrictives, repetitives i ritualitzades.

Després de visitar diferents especialistes, els van dir que el seu fill tenia un trastorn autista.

Actualment sabem que 1 de cada 150 persones, presenta un TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Molts sortosament, en tenen una afectació lleu, fet que els permet portar una vida amb prou autosuficiència. N’hi ha d’altres, que n’estan severament afectats. En alguns casos, s’hi associa una discapacitat intel·lectual moderada o severa, fet que agreuja la incapacitat de la persona per poder dur una vida autònoma. Són persones que necessiten un entorn adaptat a les seves necessitats.

A Catalunya, disposem de pocs recursos especialitzats per a atendre els casos greus. Un d’ells és a la Garriga, pioner a nivell de l’estat i d’Europa.

Ja fa  més de trenta-cinc anys que un grup de pares amb fills severament afectats, juntament amb un equip de professionals, va impulsar un projecte basat en el desenvolupament de la capacitat diagnòstica de l’autisme i el seu tractament, i la creació de serveis per a tot el cicle vital. Uns serveis específics i de qualitat, aleshores inexistents en el nostre país.
Des d’Autisme la Garriga, ens sumem a la commemoració del Dia Mundial per a la Conscienciació de l’Autisme amb el ferm propòsit de seguir oferint una atenció de qualitat, i  d’acompanyar  a les persones severament afectades per l’autisme al llarg de tota la vida.

Joan Cruells i Pagès
Director  General d’Autisme la Garriga
www.autisme.com
www.facebook.com/autismelagarriga

El procés creatiu com a rutina terapèutica

23 de març de 2013

Aquest quadre ha estat elaborat pels nois i noies amb autisme, severament afectats, que són atesos a les instal·lacions d´Autisme de la Garriga en motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Per a confeccionar l’obra han utilitzat diferents tècniques i textures i, com a recursos terapèutic s’han valgut del lligam que hi ha entre la música i l´art.

Dins d’aquesta creació artística podem relacionar diferents ítems de molta importància terapèutica com poden ser la comunicació, les relacions, l´aprenentatge, el moviment, l´expressió, l´organització i les necessitats emocionals, físiques, sensorials, socials i cognitives.
Cada usuari, dins de les seves capacitats, ha forjat una part de l’obra d’acord amb la projecció personal que més l’han inspirat.

Aquest treball ha pretès aconseguir que tot el procés creatiu  s’interconnexionin amb tots aquests ítems, fent del procés creatiu una rutina terapèutica.

Mireia Domenech
Terapeuta ocupacional

2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme

21 de març de 2013

El 2008, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar per unanimitat el 2 d'abril com el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme (A/RES/62/139). Després de l'entrada en vigor de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, es va designar aquest dia per subratllar la necessitat d'ajudar a millorar la vida dels nens i adults que pateixen aquest trastorn perquè puguin portar una vida plena i satisfactòria. Des de llavors, organitzacions dedicades a l'autisme a tot el món han col·laborat per donar a conèixer aquest dia.

Autism-Europe és una associació internacional l'objectiu és avançar en els drets de les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA) i les seves famílies, per ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida.

Això s'aconsegueix a través de:

 • Representar les persones amb autisme davant les institucions de la Unió Europea;
 • Promoure la conscienciació sobre la cura adequat, l'educació i el benestar de les persones amb autisme;
 • Promoure l'intercanvi d'informació, les bones pràctiques i l'experiència en el camp del
  autisme.

Autism-Europe és una organització que aglutina una xarxa d'aproximadament 80 associacions de pares de persones amb autisme en 30 països europeus. Autism-Europe ha establert un diàleg estructurat amb les institucions de la Unió Europea i l'Organització Mundial de la Salut per advocar pels drets de les persones amb TEA. Per maximitzar el seu impacte en les polítiques de la Unió Europea, Autism-Europe també treballa en aliances estratègiques amb altres organitzacions, com el Fòrum Europeu de la Discapacitat i la Plataforma d'ONG socials de les quals és membre fundador.

autisme la garriga, amb representació al Consell d’Administració  d’Autisme Europa mitjançant la Fundació congost autisme, ha estat des de sempre un membre actiu d’aquesta associació internacional.  Va participar en els primers treballs per a la seva creació, el 1980, i el 1983 apafac en fou un dels membres fundadors.

Respira, S.C.P., actua a les instal·lacions d’Autisme la Garriga

14 de març de 2013

Respira SCPAquest proppassat dimecres, la jove empresa de serveis Respira ha portat un malabarista a Autisme la Garriga per contribuir en la felicitat dels usuaris que hi són atesos.

Respira és una empresa en creixement dedicada a les persones, sigui quina sigui la seva edat i situació. Ofereix cangurs, classes de repàs, atenció a domicili, acompanyaments...
Un altre dels serveis que ofereix és el de proporcionar una alternativa perquè les persones que viuen a les residències puguin gaudir d’una activitat diferent a les que realitzen normalment, amb l’objectiu d’arrencar somriures i passar una bona estona.

I això és el que ha passat aquest dimecres a la Garriga. Els usuaris d’Autisme la Garriga han gaudit d’una matí divertit. Tots, usuaris i educadors han estat molt contents i agraïts amb l’espectacle d’un malabarista professional.

Estabanell Energia col·labora amb APAFAC

12 de març de 2013

Els orígens d’Estabanell Energia es remunten al 1910, quan es va constituir la divisió elèctrica de l’empresa tèxtil Estabanell y Pahisa, fundada l’any 1880. D’aquells inicis, la companyia conserva el caràcter de negoci familiar i la seva vinculació al territori, sempre al voltant de Granollers i de les poblacions i comarques veïnes.

Des de llavors, però, ha evolucionat al ritme dels temps, adaptant-se als avenços tècnics i als canvis socials i culturals que han tingut lloc des del seu naixement. Fruit d’aquesta transformació és la posició destacada que ocupa actualment en el sector elèctric del nostre país, convertida en una de les companyies elèctriques independents més importants de l’Estat espanyol, amb més de 50.000 clients.

Estabanell Energia compta avui amb una xarxa de més de 1.500 km de línies pròpies, que es nodreix de dues subestacions de 220 kV, 23 estacions de 40 kV, i 700 estacions transformadores. A través d’elles subministra energia a llars, comerços i indústries de 27 municipis de les comarques del Vallès Oriental, Osona i el Ripollès.

La filosofia empresarial que regeix el funcionament d’Estabanell Energia es basa es dues premisses fonamentals: oferir un servei de màxima fiabilitat i qualitat als seus clients, i mantenir-se al capdavant de l’evolució del sector. La inversió constant que la companyia duu a terme en tecnologia i capital humà és una bona mostra d’aquest tarannà, ja que permet mantenir totes les instal·lacions en perfecte estat i comptar amb un equip experimentat i altament qualificat. Estabanell Energia manté també un compromís ferm amb el seu entorn social i cultural. Una bona mostra d’això és el patrocini de nombroses entitats esportives, culturals i de suport social de la zona.

Visita d’estudiants a Autisme la Garriga

20 de febrer de 2013

El passat 19 de febrer ens van visitar, separadament, dues escoles: En primer lloc vàrem rebre 20 alumnes  i dues professores del 2n curs d’atenció sociosanitària de l’escola López Vicuña de Barcelona. Aquesta escola ja fa diversos anys que venen a veure els nostres serveis, dins el programa de visites a centres d’interès. Els va rebre el psicòleg d’Autisme la Garriga, el doctor Francesc Cuxart, el qual, després de realitzar una sessió per parlar sobre els trastorns de l’espectre autista i el funcionament dels serveis, dirigí una visita guiada als serveis, que va permetre que els alumnes continuessin fent preguntes sobre l’autisme i els serveis.

Com sempre, els membres de l’escola esmentada quedaren molt satisfets de la visita i la professora responsable expressà, un cop més, el desig de tornar l’any vinent.

D’una altra banda, el mateix dia ens visitaren 30 alumnes i una professora del 1r curs d’integració social del centre d’estudis Roca de Barcelona. Ja és el segon anys que ens visiten alumnes d’aquest centre educatiu, i seguint el mateix format que en la visita anterior, els alumnes expressaren la seva satisfacció per la visita, tant pel que fa al coneixement dels serveis, com a la informació proporcionada sobre els trastorns de l’espectre autista.

Autisme la Garriga al facebook

15 de febrer de 2013

Des de principis d’aquest anys, autisme la garriga ja és present al Facebook.

En el nostre Facebook podràs trobar abastament informació sobre l’autisme i els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA).

Si voleu estar al corrent de tots els esdeveniments i notícies a nivell nacional i internacional, visiteu el nostre Facebook i cliqueu a “m’agrada”.

D’aquesta manera podreu rebre periòdicament informació sobre diferents temes relacionats amb els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA).