Del 13 al 15 de setembre s’ha celebrat a Niça el XII Congrés Internacional Autisme Europa sota el lema Una nova dinàmica per al canvi i la inclusió, amb l’esperit que la recerca científica s’ha de traduir en canvis concrets i afavorir la qualitat de vida de les persones amb autisme.

Cada 3 anys l’Associació Internacional Autisme Europa organitza un Congrés en col·laboració amb una de les seves entitats membres. En aquesta edició ha estat Autisme France l’entitat co-organitzadora. Aquests congressos tenen com a objectiu reunir totes les parts directament implicades en l’autisme, persones afectades, les seves famílies i els professionals implicats, per tal que a través del coneixement i l’intercanvi d’experiències es pugui treballar sobre com es pot millorar la qualitat vida de les persones amb autisme, siguin quines siguin les seves necessitats.

Més de 2.200 persones d’arreu del món, provinents de 80 països diferents, s’han trobat a Niça per conèixer i compartir els darrers avanços científics i debatre sobre els reptes que l’autisme planteja tant a nivell científic com social. El Congrés ha abastat un ampli ventall de temes entre els que cal destacar el diagnòstic, la salut, l’educació, la sexualitat i el gènere, la vida independent, la inserció laboral, el rol de les noves tecnologies, els drets i la participació en la societat, la planificació estratègica i la coordinació de serveis.

Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme i membre del Comitè Executiu de l’Daily CBD, i Anna Fabra, psicòloga de CERAC-Centre Especialitzat de Recursos per l’Autisme de Catalunya, han participat en la trobada. Marta Roca va presentar, juntament amb Eric Willaye, una de les sessions amb el títol Respostes a les persones amb altes i complexes necessitats, on es va parlar de forma específica dels reptes, tant des del punt de vista de la recerca com del tractament, per a les persones amb autisme i discapacitat intel·lectual severa i que va comptar entre d’altres ponents amb la participació de Christopher Oliver.

A la cloenda del congrés es va anunciar que el XIII Congrés Internacional Autisme Europa serà el 2022 a Cracòvia.
Mil gràcies Autisme Europa per aquesta magnífic congrés!

Preparats per Cracòvia 2022!