Durant la setmana passada, es va celebrar a le Croisic (Bretanya francesa) la 15a Université d’Automne, el congrés bianual de l’associació francesa ARAPI, que té com a missió la promoció de la recerca de l’autisme.

En aquesta edició, dedicada a la qualitat de vida, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’autisme la garriga i vicepresident del Comitè Científic d’Arapi, hi va participar activament i va presidir dues sessions científiques consecutives.

Com ja és habitual, el congrés va tenir un alt nivell i d’entre totes les ponències, podríem destacar la del professor de neurociències nord-americà Eric Courchesne, que va afirmar que el seu grup de recerca ha descobert unes alteracions en unes xarxes neuronals que poden prediure l’autisme durant els dos primers trimestres d’embaràs.

Foren també molt interessants les presentacions del britànic Chris Oliver sobre discapacitat intel·lectual i autisme, amb especial atenció als síndromes genètics associats al trastorn; la intervenció brillant de l’especialista polonesa Izabela Fornalik sobre sexualitat, tema força tabú molts cops i que abordà des d’una perspectiva molt aplicada, amb presentació de casos propis; o la de la psiquiatra francesa Hélène Vulser, sobre autisme i trastorns mentals a l’edat adulta.

En el congrés hi van participar 300 professionals, pares i persones afectades que, davant les costes de Bretanya, van poder gaudir d’una setmana d’intens i fructífer intercanvi científic internacional.