Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.
D’ACORD | Més informació
CAT ESP ENG
Logo Autisme la Garriga.

Investigació sobre noies i dones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme

20 de desembre de 2018

CERAC, entitat adherida a la Federació Autisme Catalunya i que forma part de la xarxa de serveis autisme la garriga participa en l'estudi d'investigació sobre "La situació de les nenes i dones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) en el context espanyol".

Per aquest motiu, aquesta setmana Cristina Hernandez del departament d'investigació i transferència del coneixement de la Confederació Autisme Espanya ha entrevistat a diverses noies i dones del grup d'HHSS (habilitats socials) de CERAC i les seves famílies. Aquest projecte compta amb el suport del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

L'objectiu d'aquest estudi és augmentar el coneixement sobre les necessitats, interessos i capacitats de les dones amb TEA, així com de les barreres que experimenten per accedir als diferents béns i serveis a Espanya.
Amb això, es pretén impulsar el desenvolupament d'iniciatives específiques de recerca i de generació de bones pràctiques en l'atenció als seus interessos i prioritats.

Des de CERAC, entitat que forma part de la xarxa de serveis d'autisme la garriga felicitem la Confederació Autisme Espanya per aquesta iniciativa i encoratgem a totes les entitats membres de la Confederació a participar en aquest i futurs estudis en benefici de les noies i dones amb TEA.

Investigació sobre noies i dones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme
Podeu compartir la notícia  a:

El deteriorament cognitiu en les persones amb TEA

18 de desembre de 2018

Aquesta setmana, dos neuropsicòlegs de la Confederació Autisme Espanya, Paloma Contreras i Diego Moreno, s'han desplaçat des de Madrid a les instal·lacions d'Autisme la Garriga per prosseguir amb l'estudi de "el deteriorament cognitiu en les persones amb TEA majors de 35 anys" que elabora aquesta Confederació amb el suport del Ministeri de Sanitat, Consum y Benestar Social.

Durant 3 dies, Paloma i Diego han entrevistat i passat diversos test i qüestionaris a 20 persones amb TEA majors de 35 anys que viuen i treballen a autisme la garriga.

Aquest estudi s'emmarca dins el programa "Processos d'envelliment de les persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme: investigació i definició de models de suport."

L'objectiu d'aquest estudi és avançar en el coneixement i en la facilitació de suports de qualitat als homes i les dones amb TEA que envelleixen. Per a això, s'ha dissenyat i posat en marxa aquest estudi d'investigació orientat a identificar els indicadors precoços que defineixen el deteriorament cognitiu en els homes i les dones amb TEA, per poder elaborar protocols de bones pràctiques per a la seva detecció i intervenció primerenca.

Des de APAFAC, ASEPAC i CERAC, entitats que formen la xarxa de serveis autisme la garriga felicitem a la Confederació Autisme Espanya per aquesta iniciativa i encoratgem a totes les entitats membres de la Confederació a participar en aquest i futurs estudis en benefici de les persones amb TEA.

El deteriorament cognitiu en les persones amb TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Unitat funcional del TEA

14 de desembre de 2018

Aquesta setmana, professionals de CERAC van assistir de nou a la reunió trimestral del UFTEA (Unitat funcional del TEA) que es va celebrar el Granollers (Barcelona).

La UFTEA és un òrgan que es va posar en funcionament el 2013 dins del "Pla d'atenció integral a les persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA)" que depèn la Direcció General de Regulació i Atenció Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

La creació d'unitats funcionals en cada territori té com a base el treball en xarxa i la necessitat de garantir una assistència continuada dels 0 als 18 anys. Les unitats funcionals no són recursos de nova creació, sinó que són la integració de professionals de serveis existents per realitzar tasques assistencials concretes.

Els objectius de la unitat funcional són els de garantir la gestió del procés assistencial en nens i adolescents amb TEA, establir funcions de lideratge, donar suport als professionals i serveis d'atenció primària per a la detecció del trastorn, impulsar el treball en xarxa i desenvolupar espais de seguiment i suport a les famílies, entre d'altres.

A aquesta reunió van assistir també professionals del CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç), del CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil), de l'Hospital de referència, de l'EAP (Equip d'assessorament psicopedagògic) i escoles d'EE de la zona.

Així doncs, l'equip de la Unitat funcional és una organització pluridisciplinar, especialitzada en TEA, de referència al territori que el componen professionals de diferents àmbits: psiquiatria, psicologia clínica, pediatria, neuropediatria, infermeria, del servei educatiu i treball social.

En el seu moment, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg de CERAC, va participar en la comissió assessora que va elaborar el "Pla d'atenció integral a les persones amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA)".

Podeu compartir la notícia  a:

Mercè Tous col·labora amb Autisme la Garriga

9 de desembre de 2018

Aquest any, la il·lustradora Mercè Tous ens ha cedit diverses il·lustracions perquè puguin ser impreses en el paper reciclat que elaboren les persones amb autisme que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga. En anys anteriors, en “Picañol”, Jaume Gubianas, Jordi Viladoms, Carles Arbat, Núria Feijoó i Roser Armegí han cedit obres seves per a la mateixa finalitat.

La Mercè Tous viu i treballa a Barcelona, ciutat on va néixer. Li encanta estar a prop del mar i gaudir dels intercanvis i de les activitats culturals que aquesta ciutat cosmopolita ofereix. Tot i així, sempre que pot, s’escapa a la natura, la seva principal font d’inspiració.

La Mercè es va llicenciar en Belles Arts l’any 2008 a la Universitat de Barcelona i, l’any següent, va obtenir el Certificat d’Aptitud Pedagògica. Va seguir la seva formació artística a l’escola Eina (UAB), amb el Curs d’Especialització en Il·lustració Infantil i Juvenil, i a l’Escola de la Dona, on va seguir durant tres anys els cursos anuals d’il·lustració amb Ignasi Blanch i altres grans il·lustradors com Cristina Losantos i Roger Olmos. Ha participat també en diferents tallers monogràfics d’il·lustració a Barcelona i Itàlia, amb il·lustradors que admira, com Mariona Cabassa, Rebecca Luciani, Octavia Mónaco i Joanna Concejo.

Ha combinat durant uns anys la il·lustració amb la docència a secundària i tallers de dibuix i pintura i actualment és il·lustradora freelance.

El seu treball és minuciós i atmosfèric, amb un interès clar pel color i la llum.
La Mercè diu que “des que era petita m’ha agradat dibuixar i pintar i submergir-me en imatges i llibres il·lustrats. El meu avi va ser el meu primer professor de dibuix i la persona que em va transmetre la passió per l’art, em va inculcar la curiositat i els valors de l’esforç i el gust pel treball ben fet. Amb ell, a més a més, vaig començar la tradició d’il·lustrar cada any una felicitació de Nadal. M’han agradat sempre totes les expressions artístiques i he descobert amb la il·lustració un mitjà per cercar la bellesa, explicar històries i expressar la meva mirada particular del que m’envolta. Crec que tenir una professió artística és una oportunitat per fer un viatge de descoberta a les profunditats d’un mateix i al mateix temps d’obertura al món.”

Una vegada més, des d’autisme la garriga agraïm la col·laboració totalment desinteressada de la Mercè Tous i dels il·lustradors que l’han precedit. Moltíssimes gràcies a tots!

Mercè Tous.
Podeu compartir la notícia  a:

L'Ajuntament de Cambrils va lliurar la Medalla d'Honor de la Vila, a títol pòstum, a Josep Rom Font

7 de desembre de 2018

El passat dimecres 5 de desembre, l'Ajuntament de Cambrils va atorgar la Medalla d'Honor de la ciutat al Dr. Josep Rom per la seva trajectòria en el món de la medicina i de la salut mental. El Dr. Rom, neuropsiquiatre, va liderar des del punt de vista tècnic els primers 25 anys del projecte autisme la garriga.

Persona humil i generosa, va transmetre tots els seus coneixements en les sessions clíniques de CERAC (1982 - 2000) amb magistrals arguments que han servit de base per a la formació científica de multitud de professionals del món de la medicina, de la psicologia i la pedagogia.

El seu mestratge i el seu bon fer segueixen vius entre els seus deixebles. Des d'autisme la garriga celebrem l'atorgament d'aquest merescut reconeixement.

L'Ajuntament de Cambrils va lliurar la Medalla d'Honor de la Vila, a títol pòstum, a Josep Rom Font
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga, un projecte de referència a Polònia

4 de desembre de 2018

Izabela Fornalik, PhD, psicoterapeuta i sexòloga especialitzada en TEA i discapacitat intel·lectual, de Warsaw, Polònia, va visitar els nostres serveis, acompanyada del psicòleg consultor d’autisme la garriga, el Dr. Francesc Cuxart.

Durant la visita, aquesta professional, doctorada a Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, va tenir la oportunitat de veure els tallers de TERLAB en ple funcionament i parlar amb els professionals presents.
Així mateix, va poder saludar membres de l’equip directiu dels serveis, com el director general el doctor Joan Cruells, la Begoña Rico, l’Elena Martínez i l’Alfons Gisbert.
Tot seguit va visitar la residència terapèutica Llar Cottet i el centre CERAC.

La seva impressió fou molt positiva i ens va felicitar vivament pels nostres serveis.
Agraïm a la Izabela que des de Polònia, a més de 2000 km, s’hagi interessat pel nostre projecte.

Autisme la Garriga, un projecte de referència a Polònia
Podeu compartir la notícia  a:

XIX Congrés AETAPI AutismeS

19 de novembre de 2018

Anna Fabra, psicòloga de CERAC, ha assistit al XIX Congrés AETAPI AutismeS, entenent la diversitat, que s’ha dut a terme els dies 15, 16 i ‪17 de novembre a Cartagena.

El XIX congrés ha comptat amb la participació de professionals de reconegut prestigi nacional i internacional i amb una Asistencia de més de 350 congressistes. 

Durant aquest dies s’han dut a terme diferents ponències i tallers sota el lema AutismeS entenent la diversitat. Entre elles la d’Ami Klin “Community-viable tools for screening, detection and diagnosis of autism in infants and toddlers, and the neuroscience basis for parent-mediated early intervention”, on ens va parlar de la importància de la tecnologia com a eina diagnòstica en la detecció precoç del TEA i de com una estimulació precoç influeix de manera significativa en el pronòstic de l’autisme.

Moltes gràcies AETAPI per la feina feta!

XIX Congrés AETAPI AutismeS
Podeu compartir la notícia  a:

Formació continuada de professionals

15 de novembre de 2018

Enguany els professionals d’autisme la garriga han continuat amb els cursos de formació continuada que es celebren de forma anual.

Aquest cicle formatiu va començar el proppassat 31 d’octubre i està previst que finalitzi el 28 de novembre.

Durant les primeres sessions s’han tractat temes generalistes sobre el TEA, coneixements bàsics sobre farmacologia i estratègies d’intervenció conductual en els trastorns funcionals de la conducta.

Formació continuada de professionals
Podeu compartir la notícia  a:

Alumnat amb Trastorn de l'espectre autista: bases teòriques i estratègies d'intervenció en el context escolar

13 de novembre de 2018

El passat dilluns 12 de novembre va començar el curs on-line per a professionals de l'ensenyament "Alumnat amb trastorn de l'espectre autista: bases teòriques i estratègies d'intervenció en el context escolar".

Aquest mateix curs ja es va dur a terme durant el mes de juliol d'aquest any, però la gran demanda que hi va haver en el seu moment ha obligat a CERAC a realitzar una segona edició del mateix.

El curs pretén:
- Proporcionar al professorat o altres especialistes de centres escolars conceptes teoricopràctics sobre el trastorn de l'espectre autista.
- Conèixer els models i estratègies amb evidència científica per a les bones pràctiques en l'atenció d'alumnes amb trastorn de l'espectre autista.
- Proporcionar i aplicar estratègies d'intervenció específics per a l'atenció de l'alumnat amb trastorn de l'espectre de l'autisme.

El curs està previst que finalitzi a mitjans de desembre.

Podeu compartir la notícia  a:

Specialisterne visita CERAC d'Autisme la Garriga

9 de novembre de 2018

Aquest divendres, membres de l’equip tècnic de de CERAC s'ha reunit amb Monica Perejil, coach laboral de l'empresa Specialistern. El motiu de la reunió ha estat el de conèixer els serveis que s'ofereixen des de Specilisterne i veure si alguns dels nostres usuaris pot beneficiar-se'n.

Specialisterne és una empresa que aprofita les característiques de les persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) com un avantatge competitiu i com un mitjà per ajudar-les a obtenir una ocupació. La majoria dels empleats en Specialisterne té un diagnòstic dins de l'espectre de l'autisme, encara que no és una condició indispensable. La majoria d'ells treballen com a consultors en tasques com ara les proves de programari i el tractament de dades i documents.

La inserció laboral de les persones amb autisme és un deure de tots, per això des de CERAC compartim la visió de Specialisterne i vetllarem perquè els trets propis del TEA no siguin un motiu d'exclusió en el mercat laboral sinó que els converteixi en empleats valuosos. Gràcies per la informació. Des CERAC tindrem en compte aquest recurs!

Specialisterne visita CERAC d'Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

Una jove associació de Mèxic visita Autisme la Garriga

6 de novembre de 2018

Aquest dimarts ens va visitar en Venustiano Carranza i la seva senyora, representants d’una jove associació de Guadalajara, a Mèxic.

El Sr. Carranza va ser atès pel Dr. Cruells, director general de la xarxa de serveis d’autisme la garriga. Després d’una llarga entrevista en la que es varen interessar pel nostre projecte, varen visitar els nostres serveis.

El motiu de la visita es que volen crear a Guadalajara una residència per a persones amb autisme.
Està previst que en un futur proper, professionals de la nostra xarxa de serveis assessorin i formin als professionals d’aquesta jove associació mexicana perquè puguin posar en funcionament una residencia per a persones amb autisme i discapacitat intel·lectual.
Gràcies a ells per a confiar en nosaltres!

Una jove associació de Mèxic visita Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

Castanyada

31 d'octubre de 2018

Com cada any, les castanyeres han fet una visita al nois i noies que viuen i treballen a autisme la garriga.
En la seva estança, encara que curta, han torrat un munt de castanyes i moniatos per a tots nosaltres.

Gràcies un cop més a aquestes meravelloses castanyeres per la seva dedicació!

Castanyada a Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga obre les portes a l’ de l’Association des Dentelleières du Sud-Ouest de Toulouse

26 d'octubre de 2018

Aquest divendres, i en motiu de la 10ª Mostra Internacional d’Art Tèxtil que es celebra a la Garriga, un grup de puntaires de l’Association des Dentelleières du Sud-Ouest de Toulouse i de l’Associació de puntaries de la Garriga han visitat la residència Llar Cau Blanc.

Aquesta residència, és una de les cases on viuen les persones amb autisme greument afectades que treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga. Té un interès especial ja que fou construïda fa més de 100 anys, dins del moviment del modernisme, moviment cultural que es produeix a finals del segle XIX i principis del XX i que és molt apreciat pels nostres veïns francesos.

Autisme la Garriga obres les portes a l’ de l’Association des Dentelleières du Sud-Ouest de Toulouse
Podeu compartir la notícia  a:

Xavi Guinart i Marc Deker actuen a autisme la garriga

15 d'octubre de 2018

El passat 12 d'octubre Xavi Guinart i Marc Deker van dur a terme un concert als jardins de la residència Llar Cottet d’APAFAC.

Aquest concert, gratuït, va ser exclusiu per a les persones amb TEA que viuen i treballen a la xarxa de serveis d'autisme la garriga, per als seus familiars i per a tots els professionals que els acompanyen en el dia a dia al llarc de tot l'any.
Aquesta actuació estava emmarcada dins el "Festival Silenci - Festival de Música a Espais Singulars" que s'ha dut a terme a la Garriga del 12 al 14 d'octubre.

El dia 13 també es van oferir dos concerts oberts a tota la població: Sara Gurri i Santi Mirón van oferir un "Duo de violes de Gamba" a la capella de la residència Llar Cottet i Alex Serra va presentar el seu nou disc al menjador de la residència Llar Cau Blanc, tots dos espais singulars de la Garriga.

Amb motiu d'aquest festival, autisme la garriga va obrir de nou les seves portes a la població en general per donar a conèixer de primera mà el dia a dia de les persones amb TEA severament afectades i, al mateix temps, conscienciar la població de les necessitats de les persones que presenten aquesta condició.

Podeu compartir la notícia  a:

Educació Emocional i Habilitats Socials per a persones amb TEA

3 d'octubre de 2018

Aquesta setmana, i per tercer any consecutiu, des de CERAC es comencen a dur a terme els grups d’Educació Emocional i Habilitats Socials per a persones amb TEA. Enguany hi haurà tres grups segons sigui l’edat dels participants: des de joves adults, passant pels adolescents i fins als més petits.

Aquests cursos, que estan dirigits per l’Anna Fabra i en Xavier Fortuny, professionals de CERAC, es duran a terme els dilluns, dimecres i divendres cada 15 dies perquè les sessions abastin tot el curs escolar.

Els objectius del curs són augmentar les competències emocionals, les habilitats socials, facilitar l’autoconeixement i la introspecció de cada persona per fomentar la seva autoestima, l’assertivitat i donar una resposta integral davant les situacions on aquestes persones poden tenir més dificultats.

El programa del curs està basat en la teoria de l’aprenentatge i en els principis de la teràpia cognitiva – conductual. També s’utilitzaran diverses tècniques com la psicoeducació, el modelatge, el role playing, el feed back i la generalització.

Educació Emocional i Habilitats Socials per a persones amb TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga al Congrés internacional Focus on Autism a Cracòvia

30 de setembre de 2018

El Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’autisme la garriga, fou convidat a presentar una conferència plenària al Congrés internacional Focus on Autism que es va celebrar a Cracòvia del 27 al 29 de setembre i que va comptar amb la participació de ponents de molts països europeus i també dels EE.UU.

La ponència de Francesc Cuxart duia per títol “Adults amb autisme, discapacitat intel·lectual i problemes de conducta: aspectes clínics i terapèutics”, i abordava la problemàtica global d’aquest subgrup de persones afectades de TEA i que de vegades no reben tota l’atenció que necessiten.

Podeu trobar un resum del congrés a: http://niepelnosprawni.pl/ledge/x/677317

Autisme la Garriga al Congrés internacional Focus on Autism a Cracòvia
Podeu compartir la notícia  a:

L’Obra Social Descentralitzada de “La Caixa”, al costat del projecte Autisme la Garriga

27 de setembre de 2018

La Fundació Congost Autisme, que té com a missió millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i que és especialment activa en el desenvolupament del projecte autisme la garriga, ha rebut per part de l’Obra Social Descentralitzada de “La Caixa” recolzament econòmic per portar a terme el projecte Mobilitat reduïda també en persones amb TEA.

L’adquisició d’ajudes tècniques específiques perquè persones greument afectades per TEA i amb mobilitat reduïda puguin continuar participant del model de vida activa que defensem i que tants beneficis els aporta, és bàsica. Els nens i nenes que ja fa més de 40 anys s’iniciaren al centre educatiu especialitzat en el tractament de nens amb TEA, embrió de l’actual projecte autisme la garriga, s’han fet grans, i com a la resta de la població, l’envelliment comporta un empitjorament de la mobilitat, que en el cas de les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual associada, s’agreuja i s’accelera.

L’aportació permetrà l’adquisició de grues de transferència i cadires de rodes elèctriques d’exterior, necessàries perquè les persones amb TEA i mobilitat reduïda puguin seguir participant de les activitats lúdiques fora de la llar, es puguin desplaçar dintre del recinte, i es preservi la salut física tant dels residents com dels professionals, evitant lesions i sobre esforços durant la realització de tasques d’assistència personal o desplaçaments.

L’oficina 0126 de la Garriga dona suport a les persones i els professionals que viuen i treballen a la Llar Cau Blanc i a la Llar Cottet, i aposta per col·laborar en tot allò que els permeti rebre una atenció assistencial de qualitat, maximitzant el seu benestar i el dels professionals que en tenen cura.
Des de la Fundació Congost Autisme i les entitats que formen part del projecte autisme la garriga volem agrair a l’Obra Social de la “La Caixa”, i molt especialment a la Sra. Mireia Erill, directora de l’oficina 0126 de la Garriga, i al Sr. Raül Erra, sotsdirector, el seu suport en aquest projecte i la confiança que han fet en els professionals i els familiars que han construït i lluiten per mantenir el projecte autisme la garriga.

L’obra social descentralitzada “La Caixa”, al costat del projecte Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

2n Foto TEA

24 de setembre de 2018

Representants de les entitats que treballen pel projecte autisme la garriga i d’altres entitats catalanes van participar al 2n FORO TEA dissabte 22 de setembre, organitzat a Madrid per la Confederación Autismo España, entitat a la que pertanyen. L’objectiu de la trobada fou generar un espai de reflexió col·lectiva que ajudés a consolidar un moviment fort i cohesionat de les persones amb TEA i les seves famílies.

Quasi una cinquantena d’entitats del món TEA hi van ser presents, representades pels seus directius, membres de les juntes directives, directors i gerents.

El 2n FORO TEA fou precedit per una Jornada Tècnica, adreçada als directors i gerents, que tenia com objectiu donar a conèixer els nous projectes i serveis de la Confederació a les seves entitats sòcies.

Representants de les entitats catalanes al Foro TEA.
Podeu compartir la notícia  a:

Visita a l’exposició Gala Dalí al Museu Nacional d’Art de Catalunya

17 de setembre de 2018

Un grup de familiars i professionals d’autisme la garriga ha visitat l’exposició Gala Dalí al Museu Nacional d’Art de Catalunya, convidats per la Fundació Abertis, patrocinadora de l’exposició.

La cap de Marca Desenvolupament i Patrocini del MNAC, va donar la benvinguda al grup i va introduir l’exposició. Tot seguit, un guia especialitzat en la vida i obra de Gala Dalí, va acompanyar al grup fent les explicacions oportunes i desvelant detalls descoberts molt recentment. Manuscrits originals de Gala, Dalí i altres persones de l’entorn més proper, objectes personals cedits pel Museu de Figueres o el Castell de Púvol, vestuari de Gala, obres de Dalí, reproduccions audiovisuals... fan d’aquesta exposició una oportunitat única per conèixer una mica més el món de Gala i Dalí.

Visita a l’exposició Gala Dalí al Museu Nacional d’Art de Catalunya
Podeu compartir la notícia  a:

Curs “Alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista”

19 de juliol de 2018

Aquesta setmana s’han dut a terme a la seu social de CERAC, les dues sessions presencials del curs ‘’Alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista: bases teòriques i estratègies d’intervenció en el context escolar’’.
Aquest curs, de modalitat semipresencial, és va iniciar el dia 3 de juliol i finalitzarà el proper dia 23.

Aquesta setmana, el Dr. Francesc Cuxart, Xavier Fortuny i Anna Fabra han impartit a 30 professionals de l’educació, eines i estratègies d’intervenció escolar per nens amb TEA.
Aquesta formació ha estat acreditada pel Departament d’Ensenyament dins del marc d’activitats formatives. Donada la gran demanada que ha tingut el curs es preveu una nova convocatòria cara a finals d’any.

Gràcies a totes les persones que hi han participat pel seu interès en formar-se i per la seva implicació vers una millora en la qualitat educativa de les persones amb TEA en llurs escoles.

Curs “Alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista”
Podeu compartir la notícia  a:

Visita de professionals hongaresos

16 de juliol de 2018

El passat divendres, 13 de juliol, van visitar els nostres serveis, Zsuzsa y Sándor Dobai, dos professionals hongaresos del camp de l’autisme.
Aquestes dues persones col·laboren en un projecte de formació laboral d’adults amb autisme que es dur a terme en una fàbrica artesanal de xocolata a Budapest (Kocka Csoki). El projecte preveu que després del període de formació, les persones puguin trobar feina en el camp de la indústria alimentària.

L’objectiu de la visita d’aquests professional era conèixer serveis estrangers per autisme, per tal d’aprendre de la seva experiència i consells, de cara a implementar serveis similars a Hongria. Van ser atesos per la Rebeca Sánchez (directora de la Fundació Congost Autisme) i per Francesc Cuxart (psicòleg consultor), els quals, després d’explicar el funcionament dels nostres serveis, els van acompanyar a visitar les nostres instal·lacions i van respondre a totes les qüestions que van plantejar-los.

Visita de professionals hongaresos
Podeu compartir la notícia  a:

En el Dia Internacional de l'Orgull LGTB, dues persones amb TEA comparteixen la seva opinió sobre l'orientació sexual i la identitat de gènere

28 de juny de 2018

Aquest article ha estat publicat a la web d'Autismo España. Tot seguit us oferim un fragment.

"Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, des Autisme Espanya compartim l'opinió de dues persones amb TEA usuàries d'una de les nostres entitats sòcies, Autisme la Garriga. Es tracta d'Arsa i Lily, que s'autodefineixen com "agèneres", és a dir, que no se senten identificades amb un gènere en concret. No es defineixen, per tant, ni com a homes ni com a dones.

La diversitat tant en l'orientació sexual com en la identitat de gènere és una realitat cada vegada més visible.
¿Creieu que passa el mateix en el cas de les persones amb TEA?

Creiem que cada vegada més. Excepte algunes persones amb TEA que coneixem, la majoria tenen identitats de gènere i sexualitat diferents. Això passa sobretot en noies; els nois solen estar menys predisposats a parlar-ne, experimentar, però les noies si. La nostra teoria de per què tenim identitats i orientacions diverses és perquè quan som petits, a l'estar desenganxats de la societat, el nostre gènere no arriba a definir-se segons el que marca la societat [es refereixen al fet que no tenen interès social i, per tant, no es fixen] i els rols socials. En xarxes socials, el moviment TEA no només parla del TEA sinó de molts altres aspectes, aquests són uns d'ells, de fet, dels més parlats i amb el qual vam arribar a les mateixes conclusions.

Quin tipus de suports o serveis necessita el col·lectiu en aquesta matèria?

Més informació a tot arreu, a les escoles, en la comunitat, en els pares, que canviïn els llibres de text que parlen d'aquests aspectes perquè s'entengui des d'un principi, que es promoguin campanyes de respecte, etc. Hi ha molta desinformació i, si a les persones elitistes [es refereixen a les neurotípiques, és a dir, sense discapacitat] ja els costa entendre-ho, identificar-lo i això, imagina't en nosaltres: no només es retarda en nosaltres aquests aspectes i "els allarguem", aspecte que pot induir a ansietat i depressió, sinó que a més, ens costa entendre-ho
.../..."

Si voleu llegir l'article complert, visiteu la web d'Autismo España.

Dia Internacional de l'Orgull LGTB,
Podeu compartir la notícia  a:

Sortida a S'Agaró

13 de juny de 2018

Com cada any, a principis d’estiu, els nois i noies que vivim i treballem a Autisme la Garriga, amb els nostres familiars i professionals, hem fet la tradicional sortida a la platja.

Aquest any però, degut al temps que ens ha fet durant aquestes últimes setmanes i a la freda temperatura de l’aigua de mar, hem decidit canviar l’esperat bany per una bonica excursió per la Costa Brava.

Tots hem pogut gaudir d’unes excel·lents vistes en el camí de ronda amb un dia força assolellat.
Per acabar la jornada, que menys que dinar tots junts en un reconegut restaurant de la zona.

Gracies a tots els que heu fet possible aquesta agradable jornada!

Sortida a S'Agaró
Podeu compartir la notícia  a:

Diada de Corpus

4 de juny de 2018

Com és habitual, avui diumenge, Autisme la Garriga ha tornat a participar en la festa de Corpus de la Garriga.

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, Autisme la Garriga es prepara per participar en una de les celebracions més populars de la població de la Garriga: la festa de Corpus. D'una manera o altra, tot el poble participa en aquesta festa, ja sigui elaborant catifes de flors, participant en els actes o simplement sortint al carrer per a veure les catifes de flors i percebre les fragàncies que desprenen la multitud d'elements naturals amb els quals es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.

Les flors són les reines de la festa de Corpus, però també ho són tots els elements exclusivament vegetals amb els quals es confeccionen aquestes catifes. Unes setmanes abans, com cada any, a Autisme la Garriga es preparen tots els estris per poder confeccionar la catifa.

Enguany, la catifa d’Autisme la Garriga s’ha inspirat en els dibuixos existents a La Llar Cau Blanc i molt especialment en la porta principal d’aquesta casa modernista que acull als nois i noies que hi viuen.

Catifa d'Autisme la Garriga.
Podeu compartir la notícia  a:

La ética en el apoyo a las persones con TEA: implicaciones prácticas

20 de maig de 2018

El passat 18 de maig, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost Autisme va participar en una Jornada organitzada per l’associació AETAPI (associació espanyola de terapeutes d’autisme), que portava per títol: La ética en el apoyo a las persones con TEA: implicaciones pràcticas.

La Jornada es va celebrar A Madrid, a la facultat de psicologia de la UNED i va constar d’unes exposicions magistrals durant el matí i d’un taller pràctic a la sessió de la tarda.

Les conclusions més importants de la Jornada foren les següents:
- L’ètica és un elEment imprescindible de tot programa d’atenció i intervenció amb persones amb TEA
- Els drets de les persones han de comportar plans, projectes.
- Els projectes han d’incloure drets individuals.
- Le persones amb discapacitats han de ser incloses a la societat i amb els mateixos drets: “Dret a la diferència, però sense diferència de drets” (Ángel Gabilondo)
- S’ha de permetre que, en la mesura que sigui possible, les persones amb TEA puguin decidir aspectes de la seva vida.
- Ens hem de preguntar qui ha de decidir el projecte de vida d’una persona amb TEA.
- Les persones amb TEA han de ser ateses sense maleficència, amb justícia i respectant el dret a l’autonomia.

La Jornada va permetre una reflexió profunda en relació al tema de l’ètica, i es va evidenciar que aquest tema preocupa molt a les entitats de l’àmbit de l’autisme, motiu pel que en molts serveis s’han creat grups de treball sobre aquesta qüestió, amb una participació molt intensiva de tots els treballadors.

La ética en el apoyo a las persones con TEA: implicaciones prácticas
Podeu compartir la notícia  a:

De l’adolescència a la vida adulta en el TEA

14 de maig de 2018

Aquest dissabte 12 de maig, tècnics de CERAC (entitat que col·labora amb el projecte Autisme la Garriga) van assistir al curs organitzat per Educatio, titulat ‘De l’adolescència a la vida adulta en el TEA, amb la ponent Rosa Álvarez (Autismo Andalucía).

En aquest curs, es va parlar d’aspectes sobre el TEA en adolescents i adults, l’educació secundària i la transició efectiva a la vida adulta, la sexualitat i les relacions romàntiques en les persones amb TEA, l’entrenament en habilitats socials, treball i opcions residencials.

Actualment a CERAC i a Autisme la Garriga treballem en el repte de donar una resposta a les persones amb TEA en l’edat adulta, pel que aquest curs ha estat molt profitós pels professionals que hi ha assistit.

De l’adolescència a la vida adulta en el TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Intercanvi d'experiències i capacitació a Durazno

3 de maig de 2018

La setmana passada, concretament del 22 al 28 d’abril, la psicòloga de CERAC Marta Robles (entitat que col·labora amb el projecte Autisme la Garriga), va viatjar fins l’Uruguai per conèixer i assessorar l’associació PANITEA, associació de pares i amics de nens amb Trastorn de l’Espectre Autista.

L’associació es troba localitzada a Durazno, una ciutat d’interior, i ja fa gairebé 10 anys que atén a persones amb TEA i les seves famílies. La Marta va poder constatar que treballen de manera excel·lent, basant-se en els principals mètodes d’intervenció amb evidència científica.

Actualment però, els nens amb TEA que atenen s’han fet grans i alguns, ja són adolescents, pel que les seves necessitats han canviat. És en aquest punt quan la seva directora, Solange Lacuesta, i l’equip tècnic, van decidir posar-se en contacte amb Autisme la Garriga, per ser pioners en acompanyar a les persones amb TEA al llarg de tot el cicle vital.

La Marta va conèixer alguns dels 50 nois i noies que PANITEA atén, els seus professionals i les instal·lacions i, després d’apropar-se a la seva realitat, va poder promoure propostes i activitats que afavoreixin aquests adolescents.

Així mateix, es va complementar aquest assessorament amb una xerrada titulada “Actualització del concepte de TEA i estratègies per a famílies de persones amb TEA”, oberta al públic de Durazno i rodalies, amb gairebé 200 assistents.

Tota aquesta experiència ha estat recolzada per l’organisme públic INAU, institut del nen i l’adolescent de l’Uruguai, a qui juntament amb PANITEA, volem agrair profundament la confiança que han dipositat en el projecte Autisme la Garriga.
Des d’Autisme la Garriga creiem que l’intercanvi d’experiències és essencial per ajudar i donar una resposta integral a les persones amb TEA.

Intercanvi d'experiències i capacitació a Durazno
Podeu compartir la notícia  a:

Visita de Trascendiendo el Autismo

27 d'abril de 2018

Aquest matí tres membres de l’Associació mexicana “Trascendiendo el Autismo”, encapçalada per la seva directora general, la llicenciada Alicia Negrete, han començat una estada de 15 dies a la Garriga per conèixer d’aprop el nostre projecte.

Trascendiendo el Autismo” és una associació mexicana que es dedica al tractament de nens i nenes amb autisme i té la intenció de crear a curt termeni una llar residència per a persones amb TEA. És aquest el motiu pel qual aquesta associació ha agafat com a referent el nostre projecte per assessorar-se.

Durant aquesta estada també aprofitaran per a conèixer la Fundació Autisme Mas Casadevall i la Fundació Autisme Guru.

Des del projecte Autisme la Garriga agraïm a “Trascendiendo el Autismo” la confiança que han dipositat en nosaltres i esperem que el nostre model, amb més de 40 anys de recorregut, els hi sigui profitós.

Visita de Trascendiendo el Autismo
Podeu compartir la notícia  a:

Concert de Gospel Joy

20 d'abril de 2018

Ahir al vespre, a les instal·lacions de l’Auditori d’Escola de Música de la Garriga, Gospel Joy la Garriga va fer un concert a benefici de la Fundació Congost Autisme, entitat col·laboradora del projecte Autisme la Garriga.

Dins del nombrós públic volem remarcar l’assistència de pares i mares de nois i noies que viuen a la Llar Cau Blanc i a Llar Cottet i de la presidenta de la Fundació Congost Autisme.
Abans de començar el magnífic concert, el Dr. Joan Cruells va agraïr en nom d'Autisme la Garriga la iniciativa i va explicar la nostra tasca.

Cal destacar la gran professionalitat de Gospel Joy interpretant cançons de gospel però també altres com poden ser Somebody to love de Queen i Man in the mirror de Michael Jackson.
Per primera vegada alguns integrants del grup van actuar com a solistes en algunes peces.
El final fou emotiu i energètic amb el clàssic Oh happy day, que va fer bellugar i cantar al públic assistent.

Moltes gràcies a Gospel Joy per pensar en nosaltres. Us esperem a Autisme la Garriga ben aviat.

Concert de Gospel Joy
Podeu compartir la notícia  a:

Acte de cloenda del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme

14 d'abril de 2018

Com a acte de cloenda del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme avui s’ha dut a terme una visita a les instal·lacions d’Autisme la Garriga i un dina de germanor.
Familiars de les persones que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga han visitat amb els professionals de la mateixa totes les instal·lacions, tot i la pluja que ens ha acompanyat durant tot el dia.

Després de la visita, familiars i professionals han gaudit del tradicional dinar de germanor.

Acte de cloenda del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme i envelliment

5 d'abril de 2018

Ahir es va dur a terme al CaixaForum una taula rodona amb el lema “Autisme i envelliment, reptes actuals i de futur”.

Tot i que és a principis de la dècada dels anys 40 del segle passat quan es va començar a utilitzar el terme “autisme”, els primers serveis específics per a persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) a Catalunya no comencen a funcionar fins a finals dels anys 60.

Enguany, en motiu del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, la Fundació Autisme Guru, Autisme la Garriga i la Fundació Autisme Mas Casadevall s’han unit per a dur a terme aquesta taula rodona, ja que actualment no hi ha pràcticament experiències en el tractament de persones amb TEA en aquest estadi de la vida.

En Pep Mendoza, en Rafael Lozano i en Joan Cruells, moderats per en Victor Adé, van parlar sobre les adaptacions de les activitats que duen a terme persones amb TEA amb un cert grau d’envelliment, de com les persones amb aquesta condició perceben l’edat adulta i de quines són les necessitats a nivell de salut i en l’àmbit social de les persones amb TEA que envelleixen.

Des d’Autisme la Garriga agraïm a tots els participants i a tot el públic que va assistir la seva reflexió en pro de la millora del present i futur de totes les persones que tenen aquesta condició.

Autisme i envelliment
Podeu compartir la notícia  a:

Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

3 d'abril de 2018

El 2 d’abril és celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Cada any, la nit del dia 1 al 2, diversos edificis s’il·luminen de blau per celebrar l’esdeveniment.
Com cada any, els edificis d'Autisme la Garriga s'han il·luminat de blau.

Enguany, en coincidir en setmana Santa, molts d’ells també han estat il·luminats durant totes els dies festius.

Día Mundial de Concienciación sobre el Autismo
Podeu compartir la notícia  a:

Nova àrea de fitness

21 de març de 2018

Autisme la Garriga posa en funcionament una àrea de fitness per les persones adultes amb TEA que viuen i treballen a la nostra xarxa de serveis.

Aquest equipament, ideal per a fer exercici, està pensat per estimular l’activitat física i la vida saludable en un espai ideal a l’aire lliure que té unes magnífiques vistes de la comarca.

Cada aparell que s’ha instal·lat està pensat per obtenir un determinat efecte terapèutic en les sessions de fitness.

Destaquem, entre d’altres:
• Reforç de la musculatura abdominal i lumbar. Millora la flexibilitat i agilitat de la columna vertebral i del maluc.
• Potenciar, desenvolupar i millorar la musculatura de les espatlles. Millorar la flexibilitat general de les articulacions, espatlles, canells, colzes i clavícules.
• Desenvolupar la musculatura de braços i cames, cintura, abdomen i esquena. Millorar de la coordinació entre els quatre membres i enfortir les funcions cardíaques i pulmonars.
• Desenvolupar i reforçar els membres superiors i especialment les espatlles.
• Tonificar els músculs de les cames i peus i ajudar a que es mantinguin flexibles. Ajudar a relaxar l'esquena.

Nova àrea de fitness
Podeu compartir la notícia  a:

Visita d’estudiants de la Universitat de Fontys d’Holanda

20 de març de 2018

Avui ens han visitat estudiants de segon grau de la carrera de Psicopedagogia de la Universitat de Fontys, Holanda.

La psicòloga de CERAC, Marta Robles, els ha rebut tot fent-los una presentació del Traston de l’Espectre Autista i explicant-los els diferents serveis de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga.

Després, han visitat diferents instal·lacions i han acabat la jornada amb un refrigeri compartint experiències amb els professionals.

Visita d’estudiants de la Universitat de Fontys d’Holanda
Podeu compartir la notícia  a:

La Salut Mental i les sèries de TV

17 de març de 2018

El passat dijous 15 de març, CERAC va participar a les jornades “La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma”, organitzades per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta activitat és la primera d’un seguit d’activitats que es duran a terme a la UAB relacionades amb la salut mental, amb objectiu sensibilitzar a la comunitat universitària vers els estigmes de la salut mental a través de l’anàlisi de productes culturals, sota el hastag #MenysEstigmesMésVisible.

L’activitat es durà a terme cada dijous de 14h a 16h, des del 15 de febrer fins al 31 de maig, a la Sala Annexa de l’Hotel d’Entitats de la UAB. El psicòleg Dr. Francesc Cuxart i la psicòloga Marta Robles de CERAC hi van participar conscienciant als alumnes sobre l’Autisme i parlant de la sèrie de Netflix ‘Atípico’, sobre un noi amb TEA.

La Salut Mental i les sèries de TV
Podeu compartir la notícia  a:

CERAC en un acte de la Fundació CERMI Mujeres

9 de març de 2018

Ahir 4 noies que participen en el GAM (Grup d'Ajuda Mútua) de CERAC han participat en un acte en el que han llegit un manifest de la Fundació CERMI Mujeres amb motiu del Dia de la Dona.
Manifest íntegre.

CERAC en un acte de la Fundació CERMI Mujeres
Podeu compartir la notícia  a:

Visita del Centre López Vicuña

24 de febrer de 2018

Dijous, varen visitar els nostres serveis una professora i 24 alumnes del Centre López Vicuña de Barcelona, estudiants de segon curs d’APD (atenció a persones amb situació de dependència).

La visita fou dirigida pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga, el qual, després d’una exposició magistral sobre el TEA i els nostres serveis, va acompanyar els visitants a les piscines, el centre de teràpia ocupacional TERLAB i la Llar Cottet.

Els alumnes estigueren molt interessats en el funcionament dels diferents serveis, motiu pel que adreçaren moltes preguntes al Dr. Cuxart.

Visita del Centre López Vicuña
Podeu compartir la notícia  a:

Experiències culturals de persones amb TEA

20 de febrer de 2018

El passat dilluns 19 de febrer es va celebrar la segona Jornada d’accessibilitat i diversitat Apropa Cultura, dedicada als Trastorns de l’Espectre Autista, a la Sala Moragues, al Centre de Cultura i Memòria del Born (Barcelona).

Les jornades, tenien com a objectiu millorar l’experiència a les persones amb discapacitat intel·lectual i TEA als equipaments culturals i estaven adreçades als professionals que treballen en equipaments culturals com museus, teatres o biblioteques, per exemple.

La psicòloga de CERAC, Marta Robles, va realitzar una petita xerrada explicant experiències culturals de persones amb TEA, ja que un grup de noies que participen a un Grup d’Ajuda Mútua de CERAC, van participar fent de “mystery shopers” al museu MNAC i pensant possibles millores en l’atenció dels equipaments culturals cap a les persones amb TEA. També van participar a les jornades altres entitats com la Fundació Friends Asperger, la Fundació Mas Casadevall i l’Associació Aprenem.

Les jornades van ser un èxit, amb més de 250 assistents.

Marta Robles durant la seva intervenció.
Podeu compartir la notícia  a:

La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma

14 de febrer de 2018

CERAC participarà a les jornades “La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma”, organitzades per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta activitat és la primera d’un seguit d’activitats que es duran a terme a la UAB relacionades amb la salut mental, amb objectiu sensibilitzar a la comunitat universitària vers els estigmes de la salut mental a través de l’anàlisi de productes culturals, sota el hastag #MenysEstigmesMésVisible.

L’activitat es durà a terme cada dijous de 14h a 16h, des del 15 de febrer fins al 31 de maig, a la Sala Annexa de l’Hotel d’Entitats de la UAB. El psicòleg i Dr. Francesc Cuxart i la psicòloga Marta Robles de CERAC hi participaran el proper dijous 15 de març, conscienciant als alumnes sobre l’Autisme.

La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma
Podeu compartir la notícia  a:

Exposició a La Mila

1 de febrer de 2018

Durant tot el mes de febrer, la Granja-cafeteria “La Mila” de la Garriga acull una petita mostra de pintures de nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga.

“La Mila” acull periòdicament al seu local exposicions de fotografies i pintures de diferents artistes i estils.

Podeu veure l’exposició mentre gaudiu d’un cafè, en família o en companyia d’uns amics, al carrer Abadessa Emma 13 de la Garriga.

Exposició a La Mila
Podeu compartir la notícia  a:

Inauguració Sala Multisensorial

22 de gener de 2018

Aquest matí s’ha inaugurat una sala d’estimulació multisensorial, amb la presència de representants de la Fundació Bancària “La Caixa”, entitat que ha finançat l’adquisició del material necessari per equipar la sala, de la Fundació Congost Autisme i de professionals de la xarxa de serveis d’Autisme la Garriga.

Representants de la Fundació Bancària “La Caixa”, Fundació congost autisme i professionals de la xarxa de serveis d’Autisme l

La sala d’estimulació multisensorial és un espai físic dissenyat perquè les persones afectades de TEA, amb independència de la seva edat cronològica i grau d’afectació, puguin integrar-se en programes individualitzats d’estimulació multisensorial.
És sabut que les persones afectades de TEA, presenten (en major o menor grau) alteracions sensorials, com híper o hipo reactivitat, o dèficits d’inhibició d’estímuls. Aquestes alteracions poden provocar dificultats severes a aquest col·lectiu i ser la causa de problemes greus de conducta. En aquest sentit, una sala com l’esmentada constitueix un instrument idoni per treballar aquests problemes. Així mateix, els programes que es desenvoluparan permetran treballar altres àrees com la psicomotricitat global.
D’altra part, i centrant-nos específicament en les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual severa associada, i per a les que no sempre és fàcil oferir-los activitats amb significat, l’estimulació multisensorial, pel fet de tractar-se d’una activitat molt bàsica, pot tenir un significat molt rellevant per a aquest subgrup de persones afectades de TEA.

La sala disposa de tub de bombolles, fibra òptica, llum UV, projector, panell interactiu de veu, diferents tipus de gronxadors, piscina de pilotes i un llit d’aigua amb vibració.
Després d’una breu demostració in situ de l’ús d’aquests elements, la comitiva ha visitat la xarxa de serveis i ha pogut veure com les persones greument afectades pel TEA, que viuen i treballen Autisme la Garriga, realitzaven les seves activitats matinals als tallers.

Les famílies i professionals d’Autisme la Garriga volem agrair a la Fundació Bancària “La Caixa”, i en especial al personal de l’oficina de CaixaBank de la Garriga, el suport a la nostra entitat i en concret, a aquest projecte.

Sala Multisensorial d'Autisme la Garriga.
Podeu compartir la notícia  a:

CERAC participa en les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018 d’Apropa Cultura

21 de gener de 2018

CERAC participa en les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018 d’Apropa Cultura, titulades “Com millorar l’experiència de les persones amb Discapacitat Intel·lectual i amb Trastorns de l’Espectre Autista als equipaments culturals”, adreçades a professionals de l'àmbit social i cultural.

Apropa Cultura i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona organitza una nova edició de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat.

A les jornades es farà una aproximació als col·lectius de persones amb Discapacitat Intel·lectual i amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) de la mà d’experts i professionals de l’àmbit social i cultural, es presentaran exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.

Des de CERAC, un grup de noies amb TEA sense discapacitat intel·lectual ha visitat el Museu d’Art Contemporani de Catalunya i visitarà a visitar el Museu Blau.
Com si de mystery shopers es tractés, les noies observen les webs del museu, el propi museu i participen en visites guiades. Tot seguit podran proposar mesures que millorin l’atenció a les persones amb TEA.

El 19 de febrer al Museu de Ciències Naturals es durà a terme una xerrada sobre l’experiència de CERAC i altres entitats.

Per a més informació podeu consultar el programa de les Jornades.

CERAC participa en les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018 d’Apropa Cultura
Podeu compartir la notícia  a:

Per a veure més notícies de l'any 2017.