Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.
D’ACORD | Més informació
CAT ESP ENG
Logo Autisme la Garriga.

Uns poemes per reflexionar

20 de desembre de 2019

Enguany, Maria Teresa Saladrigas Juanysacreu ha fet entrega a tots els familiars i professionals de la xarxa de serveis d’autisme la garriga d’un exemplar del seu llibre “Des d’una por naixent”.

Des d’una por naixent” és un llibre de poemes molt especial on en David, el seu fill, en va ser la seva inspiració i n’és el seu protagonista.

En David va estar amb nosaltres més de 25 anys. Amb poc més de 18 anys, el març del 1987, passava a formar part de la família d’autisme la garriga. I el maig del 2012 per desig exprés de la seva mare, va deixar els nostres serveis per anar a viure amb ella.

En David té una habilitat molt especial per a tocar el piano i per a fer manualitats, especialment ceràmica. De fet, la portada d’aquest llibre té la imatge d’una obra seva.
La condició d’en David va ser la força que, durant més de trenta anys, va inspirar aquesta obra. Una obra que mostra els sentiments i contrarietats d’una mare amb les seves incerteses i pors.

Maria Teresa Saladrigas Juanysacreu va néixer a Barcelona el 1934. És llicenciada en Pedagogia i Filosofia i s'ha dedicat a l'ensenyament, el teatre i la poesia.
Amb “Des d’una por naixent” la Maria Teresa va guanyar el premi Marti i Pol de poesia el 2003.
També va aconseguir el premi Conex el 1997, amb el conte Cites classificades i va ser finalista del premi de poesia Marta Pessarrodona, el 1996. Amb Patrimoni secret, editat per Viena, va guanyar el XXVIII Premi de Poesia Marià Manent, el 2004. El 2015 va publicar la seva primera novel·la titulada Cariàtide.

La seva obra es caracteritza per poemes sobre la vida quotidiana, aparentment senzills, però molt profunds, evocadors i tremendament incisius.

A l’últim poema de “Des d’una por naixent”, la Maria Teresa ens diu:
“.../...
Has allargat el meu paper de mare
i m’has omplert la lluita de sentir,
mai no sabràs l’angoixa acumulada

sota el pes malaurat del teu destí.
N’hi ha que tenen molts motius per viure,
jo tinc sols un motiu per no morir
.”

Moltes gràcies, Maria Teresa, per aquesta esplèndida obra!

Des d’una por naixent
Podeu compartir la notícia  a:

TEA i trastorns funcionals de la conducta

30 de novembre de 2019

Ja està disponible el número 6 de "monografies". Aquest cop, dedicat a "TEA i trastorns funcionals de la conducta".

En aquest article, el Dr. Cuxart ens parla de la presència de trastorns funcionals de conducta, molt freqüents en la població afectada de TEA i que pot ser la causa d'un empitjorament significatiu del quadre psicopatològic, tant en la infància com l'adolescència o la edat adulta.

Es pot descarregar l'article gratuïtament aquí.

TEA i trastorns funcionals de la conducta
Podeu compartir la notícia  a:

Givingtuesday

29 de novembre de 2019

Els nois i noies d’autisme la garriga amb mobilitat reduïda necessiten una cadira/grua per accedir a la piscina i així realitzar les activitats terapèutiques com la resta de companys. Ens ajudeu?

La Fundació Congost Autisme ha posat en marxa una campanya per poder adquirir aquesta cadira/grua.
Podeu fer el teu donatiu a:
http://givingtuesday.es/projects/a-laigua-autisme-i-mobilitat-reduida

https://www.migranodearena.org/reto/20613/a-laigua-autisme-i-mobilitat-reduida

Moltes gràcies pel vostre suport i per compartir-ho entre els vostres familiars, amics i coneguts.

Givingtuesday
Podeu compartir la notícia  a:

Excursió a la granja

28 de novembre de 2019

Aquest dimarts, un grup de nois i noies que viuen i treballen a autisme la garriga va anar d’excursió a Samalús convidats per la S.O de Malta.

Vam sortir a les 11h per començar la nostra caminada a través dels camps i fer la nostra primera parada a la granja per poder veure i tocar els xais i les cabretes.
Després vam continuar fins al capdamunt de la carretera i vam arribar a la casa on vam dinar. Allà vam poder veure les vaques, fer un aperitiu i dinar pizzes.

Agraïm la col·laboració de S.O de Malta i els seus voluntaris que ens han permès gaudir d’aquest dia tant especial

Excursió a la granja
Podeu compartir la notícia  a:

Laura Aviñó col·labora amb Autisme la Garriga

26 de novembre de 2019

Aquest any, la il·lustradora Laura Aviñó ens ha cedit diverses il·lustracions perquè puguin ser impreses en el paper reciclat que elaboren les persones amb autisme que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga. En anys anteriors, en “Picañol”, Jaume Gubianas, Jordi Viladoms, Carles Arbat, Núria Feijoó, Roser Armegí i la Mercè Tous han cedit obres seves per a la mateixa finalitat.

La Laura Aviñó viu i treballa a Barcelona, ciutat on va néixer.
Ja de molt petita li encantaven els llibres d'imatges que incloïen jocs i il·lustracions amb un munt de detalls i objectes ocults.
La seva obra normalment és molt detallista i tracta de dibuixar escenes divertides i amb molts elements. Habitualment porta una llibreta a sobre, i sol dibuixar amb una ploma o un llapis i després afegeix el color digitalment, sempre escoltant bona música.
A part de la il·lustració editorial i els jocs, li captiven els videojocs, l'animació i molt especialment els còmics.

La Laura va estudiar il·lustració a l’Escola Llotja de Barcelona i més tard és va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona.
Ha treballat com a il·lustradora freelance, principalment pel sector editorial. Podem trobar il·lustracions seves a publicacions de Kelpies - Floris Books, Editorial Barcanova, Editorial Vicens Vives, MTM Edicions, Editorial Vox - Larousse i Mcmillan, entre d’altres.
La Laura també és dissenyadora gràfica i treballa en una empresa de joguines i jocs educatius.

Una vegada més, des d’autisme la garriga agraïm la col·laboració totalment desinteressada de la Laura Aviñó i dels il·lustradors que l’han precedit.
Moltíssimes gràcies a tots!

Laura Aviñó col·labora amb Autisme la Garriga
Podeu compartir la notícia  a:

15a Université d’Automne

21 d'octubre de 2019

Durant la setmana passada, es va celebrar a le Croisic (Bretanya francesa) la 15a Université d’Automne, el congrés bianual de l’associació francesa ARAPI, que té com a missió la promoció de la recerca de l’autisme.

En aquesta edició, dedicada a la qualitat de vida, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor d’autisme la garriga i vicepresident del Comitè Científic d’Arapi, hi va participar activament i va presidir dues sessions científiques consecutives.

Com ja és habitual, el congrés va tenir un alt nivell i d’entre totes les ponències, podríem destacar la del professor de neurociències nord-americà Eric Courchesne, que va afirmar que el seu grup de recerca ha descobert unes alteracions en unes xarxes neuronals que poden prediure l’autisme durant els dos primers trimestres d’embaràs.

Foren també molt interessants les presentacions del britànic Chris Oliver sobre discapacitat intel·lectual i autisme, amb especial atenció als síndromes genètics associats al trastorn; la intervenció brillant de l’especialista polonesa Izabela Fornalik sobre sexualitat, tema força tabú molts cops i que abordà des d’una perspectiva molt aplicada, amb presentació de casos propis; o la de la psiquiatra francesa Hélène Vulser, sobre autisme i trastorns mentals a l’edat adulta.

En el congrés hi van participar 300 professionals, pares i persones afectades que, davant les costes de Bretanya, van poder gaudir d’una setmana d’intens i fructífer intercanvi científic internacional.

15a Université d’Automne
Podeu compartir la notícia  a:

Sortida a Samalús

25 de setembre de 2019

Avui dimecres, convidats per la S.O de Malta hem fet una excursió a Samalús.
A les 10 ens ha vingut a recollir un Autocar que ens ha traslladat fins a la veïna població de Samalús.
Un cop allà i després d’una breu presentació hem dut a terme un taller de música i de percussió a càrrec d’en Jordi Parés, de la Factoria Artística Khan Cartrö.

Després del taller, els nois i noies que viuen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga, amb els professionals que els acompanyaven, han fet un dinar de germanor.
Val a dir que ha estat un dia molt especial on tots hem pogut fruir moltíssim d’un ambient molt acollidor i d’un espai esplèndid.

Des d’autisme la garriga agraïm molt sincerament a la S.O de Malta aquesta iniciativa i esperem repetir-la en una propera ocasió.

Sortida a Samalús
Podeu compartir la notícia  a:

X Jornada Autisme i Sanitat

19 de setembre de 2019

Dimecres passat, 18 de setembre, Federació Autisme Madrid, va celebrar la X Jornada Autisme i Sanitat a l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón.

El Dr. Joan Cruells, director general d'autisme la garriga va assistir a aquesta jornada.

Durant la jornada també es va celebrar el desè aniversari de la posada en marxa del programa AMI-TEA (Atenció mèdica integral a persones amb TEA).

La jornada, que va ser inaugurada pel Conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero i es van presentar interessantíssimes ponències de la que "AmiTEA, història d'una trajectòria de 10 anys" a càrrec de la Dra. Mara Parellada , Psiquiatra i Coordinadora Programa AMITEA del HGUGM.
Felicitats una vegada mes a la Federació Autisme Madrid per la seva trajectòria.

X Jornada Autisme i Sanitat
Podeu compartir la notícia  a:

XII Congrés Internacional Autisme Europa

16 de setembre de 2019

Del 13 al 15 de setembre s’ha celebrat a Niça el XII Congrés Internacional Autisme Europa sota el lema Una nova dinàmica per al canvi i la inclusió, amb l’esperit que la recerca científica s’ha de traduir en canvis concrets i afavorir la qualitat de vida de les persones amb autisme.

Cada 3 anys l’Associació Internacional Autisme Europa organitza un Congrés en col·laboració amb una de les seves entitats membres. En aquesta edició ha estat Autisme France l’entitat co-organitzadora. Aquests congressos tenen com a objectiu reunir totes les parts directament implicades en l’autisme, persones afectades, les seves famílies i els professionals implicats, per tal que a través del coneixement i l’intercanvi d’experiències es pugui treballar sobre com es pot millorar la qualitat vida de les persones amb autisme, siguin quines siguin les seves necessitats.

Més de 2.200 persones d’arreu del món, provinents de 80 països diferents, s’han trobat a Niça per conèixer i compartir els darrers avanços científics i debatre sobre els reptes que l’autisme planteja tant a nivell científic com social. El Congrés ha abastat un ampli ventall de temes entre els que cal destacar el diagnòstic, la salut, l’educació, la sexualitat i el gènere, la vida independent, la inserció laboral, el rol de les noves tecnologies, els drets i la participació en la societat, la planificació estratègica i la coordinació de serveis.

Marta Roca, presidenta de la Fundació Congost Autisme i membre del Comitè Executiu de l’Associació Internacional Autisme Europa, i Anna Fabra, psicòloga de CERAC-Centre Especialitzat de Recursos per l’Autisme de Catalunya, han participat en la trobada. Marta Roca va presentar, juntament amb Eric Willaye, una de les sessions amb el títol Respostes a les persones amb altes i complexes necessitats, on es va parlar de forma específica dels reptes, tant des del punt de vista de la recerca com del tractament, per a les persones amb autisme i discapacitat intel·lectual severa i que va comptar entre d’altres ponents amb la participació de Christopher Oliver.

A la cloenda del congrés es va anunciar que el XIII Congrés Internacional Autisme Europa serà el 2022 a Cracòvia.
Mil gràcies Autisme Europa per aquesta magnífic congrés!

Preparats per Cracòvia 2022!

XII Congrés Internacional Autisme Europa
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga, referent internacional en el camp de la teràpia ocupacional per a persones amb TEA

7 de setembre de 2019

El divendres dia 6 de setembre, una petita delegació de professionals d'Hongria va visitar el taller de paper reciclat d'autisme la garriga.

Sandor i Zsuzsa Doba de Budapest Esély van ser rebuts pel Dr. Joan Cruells, director general de d'autisme la garriga, pel Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor i per Rebeca Sánchez directora de la Fundació Congost Autisme.

El motiu de la visita és posar en marxa a Budapest un taller de paper reciclat. Per això han visitat el taller de paper reciclat on treballen persones amb TEA greument afectades, que els servirà de model per al seu projecte.

Al taller es van reunir amb Alfons Gisbert i Alex Fernandez d'autisme la garriga i amb Josep Soteras, gerent de l'empresa Soteras de Capellades on van poder comprovar detalladament i de primera mà el funcionament del taller i les possibilitats que els pot oferir. Sandor Dobai, gerent de "Center of development employment" va mostrar la seva grata sorpresa en comprovar el grau de perfeccionament que ha aconseguit el taller al llarg de més de 20 anys de funcionament.

Un cop més, donem les gràcies a Sandor i Zsuzsa Dobai per confiar en nosaltres i considerar-nos un referent en el camp de la teràpia ocupacional per a persones amb TEA.

Autisme la Garriga, referent internacional en el camp de la teràpia ocupacional per a persones amb TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Ja fa deu anys...
En record d'en Jordi Oliver Esteller

28 d'agost de 2019

Avui, 28 d’agost de 2019, fa 10 anys que en Jordi ens va deixar.

El 1976 tres nens estrenaven una petita escola. Era el primer pas d’un projecte que avui coneixem com autisme la garriga. Els pares i les mares d’aquells nens, afectats per l’autisme, van decidir crear unes estructures professionals on els seus fills i molts d’altres amb necessitats molt específiques poguessin desenvolupar la seva vida i compartir-la amb les seves famílies. En Jordi es va fer gran amb el projecte, que li va permetre una vida a la seva mida i una feina d’acord amb les seves capacitats.

El 28 d’agost del 2009 en Jordi ens va deixar. El seus pares, en Jordi i la Rosa Maria, el seu germà Roger i el seu oncle Francesc ens han seguit acompanyant tots aquests anys perquè, encara que en Jordi ja no hi és, la resta de nois i noies d’autisme la garriga tinguin una vida digna i feliç com la que ells van somniar i van aconseguir per al seu Jordi.

Famílies i professionals d’autisme la garriga recordem amb enyorança en Jordi i agraïm de tot cor al seus pares, al seu germà i al seu oncle la immensa generositat de seguir treballant per la felicitat dels companys i companyes d’en Jordi.

La mare d’en Jordi, amb un especial talent per a l’escriptura que l’ha portada a publicar diferents llibres, va publicar Entre dos silencis. Aquest és un llibre fruit de l’immens amor de la Rosa Maria per al seu fill al que dona veu per explicar-nos les seves experiències. Pensem que no hi ha millor manera de recordar al nostre estimat Jordi que amb uns paràgrafs d’aquest llibre.

"I ja em tens, avi, fent de gallinaire! I segur que és molt important, perquè la mare, sempre que vénen a casa amics, els ho explica, els ensenya els ous que jo porto del Centre i diu que, gràcies a mi, a casa fem uns pastissos, unes coques i uns flams d’allò, més bons, perquè jo tracto molt bé les gallines i per això fan aquests ous tan grans. I després de dir-ho, tots em feliciten i jo, llavors, estic molt content perquè em sento útil, veig que el que faig te un sentit bo i m’ho agraeixen. Però la mare no explica mai les coses que fa en Gerot, ni les empreses que porten els cosinets. Només parla de mi; suposo que ho fa perquè el meu treball és el més important de tots. I això que els teus altres néts han estudiat molt! Tenen un títol d’aquells que donen a les universitats.

Jo, avi, no és que em vulgui posar mèrits ni vulgui fanfarronejar, que ja he sentit dir que no està bé voler ser més que els altres ni presumir de fer-ho tot millor. Però a tu sí que t’ho explico, perquè estiguis tranquil i sàpigues que en Titu, el teu primer nét que tan preocupat et tenia, ara se sent estimat de tots, és un noi molt feliç, el més alt de tota la família i el que té la feina més bona.

I també haig de dir-te que, gràcies a tu, avi, que sempre has entès tan bé els meus pensaments, estic més seré, les nits no se’m fan tan llargues i ja no sento tant el neguit de no saber parlar, perquè he descobert que, on hi ha sentiments i amor, ja no calen paraules..."

Esteller, Rosa M.(2003). Entre dos silencis. Barcelona: Baula.

En record d’en Jordi Oliver Esteller
Podeu compartir la notícia  a:

La Salut Mental i les sèries de TV

3 de juliol de 2019

El passat dimarts 2 de juliol, CERAC va participar a les jornades “La Salut Mental i les sèries de TV: tractament i estigma”, organitzades per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta activitat és la primera d’un seguit d’activitats que es duran a terme a la UAB relacionades amb la salut mental, amb objectiu sensibilitzar a la comunitat universitària vers els estigmes de la salut mental a través de l’anàlisi de productes culturals.

El psicòleg Dr. Francesc Cuxart, la psicòloga Anna Fabra de CERAC i en Carles Vallvé, en primera persona, hi van participar conscienciant als alumnes i professors sobre l’autisme i parlant de diferents series que tracten sobre l’autisme.

La Salut Mental i les sèries de TV
Podeu compartir la notícia  a:

Musicoteràpia per a persones amb autisme

2 de juliol de 2019

Cinfa celebra el seu 50 aniversari donant suport a totes aquelles persones que conviuen amb la malaltia i reconeixent la tasca de les entitats de pacients que treballen perquè totes aquestes persones úniques i els seus familiars gaudeixin d'una vida més plena.

"Amb tu, 50 i més" és una acció solidària a la qual les entitats sense ànim de lucre que treballen en benefici dels pacients poden presentar les seves iniciatives de millora de la qualitat de vida física, mental i emocional, dirigides tant als pacients com als seus familiars. Els 50 projectes que més suport aconsegueixin en una votació oberta rebran una aportació econòmica de 5.000 euros per la seva realització.

La Fundació Congost Autisme presenta el projecte "Musicoteràpia per a persones amb autisme". Es tracta d'un taller setmanal de musicoteràpia adaptada a persones greument afectades per autisme i amb discapacitat intel·lectual associada, que té per objectiu millorar la seva qualitat de vida.

La musicoteràpia com a tècnica d'intervenció terapèutica incideix en la disminució de conductes problemàtiques i repetitives associades a l'autisme, millora la relació interpersonal amb els companys, familiars i professionals i estimula cognitiva i motriu als participants. La música, un llenguatge universal, es converteix en una eina ideal per a seguir un model de vida activa.

Dóna suport al projecte VOTANT i COMPARTINT l'enllaç, és molt fàcil, només cal fer clic!

https://contigo50ymas.cinfa.com/asociaciones-detalle-fase-2/?id=515
Gràcies pel teu suport!

Musicoteràpia per a persones amb autisme
Podeu compartir la notícia  a:

Un model d'èxit de teràpia ocupacional per a persones amb TEA severament afectades

1 de juliol de 2019

A partir d'aquest dilluns està disponible el número 4 de "monografies" dedicat a la teràpia ocupacional.

Una de les tècniques més consolidades per contribuir a l'aprenentatge laboral de les persones amb TEA (Trastorn de l'espectre autista) severament afectades és la denominada treball amb suport. Es diu treball amb suport el que realitza una persona amb l'ajuda física i / o verbal d'un educador.

Aquest concepte s'utilitza per definir les tasques laborals dutes a terme per persones amb discapacitat i té com a objectiu que la gran majoria d'aquest col·lectiu pugui desenvolupar, amb independència del seu grau d'afectació, activitats productives que facilitin la seva inclusió en la societat.

Fa poc més de vint-cinc anys es va posar en funcionament el taller de paper reciclat a la xarxa de serveis d'autisme la garriga, concretament a ASEPAC. Quan es va plantejar iniciar aquesta activitat, des de la direcció de l'associació van deixar clar que aquesta activitat s'havia de dur a terme sota dues premisses bàsiques:
• El producte obtingut havia de ser de qualitat
• En l'elaboració d'aquest producte havien de participar, de manera activa, les persones ateses en els nostres tallers.

En aquest article els autors detallen quins van ser els passos a seguir i com es van adaptar les tasques que es duen a terme en aquest taller ocupacional perquè les persones amb TEA severament afectades poguessin participar de manera activa en ell i, al mateix temps, es pogués obtenir un producte de qualitat.

Un model d'èxit de teràpia ocupacional per a persones amb TEA severament afectades
Podeu compartir la notícia  a:

Visita de la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra

25 de juny de 2019

Aquest matí han visitat els nois i noies que viuen i treballen a autisme la garriga la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra.

Després d’explicar breument la feina que fan amb els gossos policia han fet una petita demostració perquè tots els presents poguessin veure de primera mà com treballen.
Un agent s’ha amagat entre uns arbustos i el gos policia l’ha hagut de trobar. No li ha costat gaire i, tal com havia explicat l’agent, s’ha estat allà fins que hi ha anat el seu guia-amo, el qual l’ha obsequiat amb un una joguina. Segons ha explicat el mateix agent, qualsevol dels gossos policia ha de ser molt juganer i molt actiu. Per la policia la tasca que fan és molt important, però per ells no deixa de ser un joc.

L’objectiu de Mossos d’Esquadra es el d’apropar la figura policial i el gos policia a les persones amb discapacitat i oferir una activitat per millorar la seva qualitat de vida amb la creació d’una interacció amb l’agent i l’animal.

Val a dir que tots els nois i noies pressents s’ho han passat d’allò més bé. Agraïm una vegada més al Cos dels Mossos d’Esquadra que hagin pensat en nosaltres.

Visita de la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra
Podeu compartir la notícia  a:

Diada de Corpus

17 de juny de 2019

De nou, APAFAC, ASEPAC i CERAC, entitats que formen la xarxa de serveis autisme la garriga, amb el suport de la Fundació Congost Autisme han participat a la Diada de Corpus de la Garriga confeccionant una catifa de floral.

Pares i professionals dels nois i noies que viuen i treballen a Autisme la Garriga s'han unit per elaborar una catifa amb flors i productes naturals. Aquest any, part de les flors que han servit per confeccionar les catifes procedien dels hivernacles de la xarxa de serveis on els nois i noies treballen habitualment.

El 2015 les catifes de flors de la festa del Corpus a la Garriga van ser declarades element Festiu Tradicional d'Interès Nacional i en 2016 van celebrar el 200 aniversari de la primera festa del Corpus a la Garriga documentada.
Durant el dia de Corpus s'han confeccionat una trentena de catifes florals, on han lluït més de 250.000 clavells acompanyats d'altres tipus de flors i elements vegetals (especialment xiprer, bruc, terra de pi i esclòfia d'arròs).
Aquest any també hem comptat amb una catifa convidada elaborada per membres de l'ONCE.

Des d'autisme la garriga agraïm a tots els familiars i professionals la seva implicació per dur a terme aquest esdeveniment. Moltíssimes gràcies a tots ells!

Diada de Corpus
Podeu compartir la notícia  a:

Seminari amb Bo Hejlskov


31 de maig de 2019

Aquest divendres, Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC i el Dr. Francesc Cuxart, consultor del projecte autisme la garriga van assistir al seminari organitzat per AETAPI sobre el "Maneig de conductes problemàtiques utilitzant enfocaments de baixa intensitat".

El seminari va ser impartit Bo Hejlskov, neuropsicòleg, psicòleg clínic i consultor independent expert en TEA i conductes problemàtiques.
Bo, centra el seu treball en la gestió de les conductes problemàtiques, especialment en persones amb alteracions del neurodesenvolupament. D'una forma molt didàctica, explica la conducta des d'un enfocament que parteix de la neuropsicologia del desenvolupament, l'estrès i la teoria de l'afecte.

Seminari amb Bo Hejlskov
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga, un referent internacional

28 de maig de 2019

Aquesta tarda Mr Deepak Nagraj, la seva esposa i la seva filla, procedents de l'Índia, s’han interessat pel nostre projecte i han visitat els nostres serveis acompanyats del Dr. Francesc Cuxart.
Aquesta família està fent un “tour” per Europa per conèixer diferents centres i serveis per d’aquesta manera poder implantar al bellmig de l’Índia un centre per a persones amb TEA. La xarxa de serveis d’autisme la garriga ha estat un dels escollits com a model i referent.

Durant l’estada a la Garriga, han visitat el centre de diagnòstic i assessorament que depèn de CERAC, les residències terapèutiques d’APAFAC i els tallers ocupacionals d’ASEPAC.
Esperem que els nostres 40 anys al costat de les persones amb autisme i de les seves famílies els hi siguin de molta utilitat en l’inici d’aquesta nova etapa. Com sempre, poden comptar amb la nostra col·laboració i assessorament.

Gràcies per confiar en nosaltres!

Autisme la Garriga, un referent internacional
Podeu compartir la notícia  a:

Innovació en el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme

20 de maig de 2019

Membres de CERAC van assistir a la conferencia ‘’Innovació en el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA)’’ que es va dur a terme ahir 16 de maig a l’Hospital Sant Joan de Déu. El motiu de la conferencia va ser la presentació del llibre Atenció precoç per el seu nen o nena amb autisme. Aquest manual, elaborat per les mateixes professionals del Model Denver d’Atenció Precoç, proporcionen estratègies factibles i pràctiques per les famílies, aprofitant les activitats quotidianes per ensenyar als nens/es amb autisme a comunicar-se i a millorar les dificultats de relació.

A l’acta també hi va participar el president d’Autisme Avila i responsable de Tecnologies i Autisme a l’institut Tecnològic IRTC de la Universitat de València, el Sr, Gerardo Herrera i el Doctor en Comunicació Audiovisual i investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UOF) Narcís Parès el qual va parlar de l’ús de la tecnologia de realitat virtual per persones amb TEA i els resultats obtinguts en les darreres investigacions.

Innovació en el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme
Podeu compartir la notícia  a:

Visita al Museu del Ferrocarril de Catalunya

17 de maig de 2019

Aquest dijous un grup de nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga han visitat el Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. Aquesta visita ha estat possible gracies a la invitació d’Apropacultura.

Apropacultura neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura i per aquest motiu obre les portes de teatres, museus, auditoris i festivals d’arreu de Catalunya perquè aquests col·lectius tinguin accés a la seva programació habitual.

El Museu del Ferrocarril de Catalunya s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX.

En aquestes instal·lacions, vàrem veure més de cinquanta vehicles de totes les classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals hi ha la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar.

Gràcies a Apropacultura per pensar amb nosaltres, al Museu del Ferrocarril de Catalunya per acollir-nos i a tots els professionals d’autisme la garriga que ho han fet possible!

Visita al Museu del Ferrocarril de Catalunya
Podeu compartir la notícia  a:

Visita d’estudiants de la Universitat de Fontys

15 de maig de 2019

Ahir ens van visitar de nou un grup d’estudiants de segon grau de la carrera de Psicopedagogia de la Universitat de Fontys, (Holanda).

La directora tècnica d’APAFAC, Elena Martínez, ha estat enguany l’encarregada de rebre a aquest grup d’estudiants. Després d’una breu presentació del que és i el que representa el Trastorn de l’Espectre Autista i els hi ha presentat els diferents serveis de la xarxa de serveis d’autisme la garriga.

Seguidament, han visitat els serveis i han acabat la jornada compartint experiències amb els professionals de la casa.
Volem, una vegada més, agrair l’interès dels estudiants, així com el de les seves professores de la Universitat de Fontys, per valorar i reconèixer la nostra labor amb les persones amb TEA que atenem i les seves famílies.

Visita d’estudiants de la Universitat de Fontys
Podeu compartir la notícia  a:

El TEA i el seu diagnòstic diferencial

2 de maig de 2019

A partir d'aquesta setmana està disponible el número 3 de "monografies" dedicat al diagnòstic diferencial del TEA (Trastorn de l'Espectre de l'Autisme).

Durant l'última dècada, el coneixement del TEA i el seu diagnòstic, ha experimentat un avanç significatiu. Els professionals sanitaris, tant des del camp de la pediatria, com molt especialment des del de la salut mental, han adquirit consciència i habilitats diagnòstiques, resultant un increment tant quantitatiu com qualitatiu en la precocitat de la seva detecció.

En realitzar el diagnòstic de TEA a un adult, no és infreqüent observar com la seva simptomatologia ha estat categoritzada amb diferents diagnòstics, durant la seva dilatat pas per diferents serveis de salut mental. Això evidencia la dificultat de realitzar el diagnòstic diferencial entre TEA i altres entitats clíniques, on la simptomatologia superficial pot tenir àmplies similituds.

En aquest article, el Dr. Joan Cruells, metge i director de CERAC, analitza detalladament la problemàtica existent per diferenciar el Trastorn de l'Espectre de l'Autisme, el Trastorn Esquizoide de la personalitat, el Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) i el Trastorn d'Ansietat Social (fòbia social).

El TEA i el seu diagnòstic diferencial
Podeu compartir la notícia  a:

Sant Jordi

24 d'abril de 2019

Com és habitual, aquest any hem tornat a posar una paradeta al centre de la Garriga amb nous productes elaborats pels nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga.

El fet que la diada hagi coincidit passat les vacances de Setmana Santa, ha fet que els carrers de la Garriga estiguessin molt més concorreguts del que és habitual.

Agraïm a tots els familiars i professionals que s’han acostat a la paradeta la seva valuosa col·laboració per donar a conèixer els productes que elaboren els nois i noies que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga.

Sant Jordi
Podeu compartir la notícia  a:

Atenció integral a persones amb TEA

3 d'abril de 2019

Ahir 2 d’abril, el Palau Macaya va acollir l’acte Atenció Mèdica Integral a persones amb autisme, organitzat per autisme la garriga, la Fundació Congost Autisme, Fundació Autisme Guru i la Fundació Autisme Mas Casadevall, en motiu de la celebració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme.

La Sala d’actes s’omplí de professionals, familiars i persones amb TEA, interessats en escoltar com s’aborda a Catalunya una atenció integral a persones amb TEA, així com el projecte AMI-TEA de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

L’acte va ser conduit pel Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis d’autisme la garriga, i va recollir la intervenció, en primer lloc, de de la Sra. Magda Casamitjana i Aguilà, directora del Programa d'abordatge integral sobre els casos de salut mental d'elevada complexitat, que ens va introduir a aquest programa que té com a objectiu aconseguir una actuació més eficaç en prevenció, assistència, benestar, rehabilitació i integració de les persones amb aquest tipus de trastorn. Els casos de salut mental complexos són aquells en què la persona pateix trastorns mentals associats amb altres patologies greus amb necessitats d'atenció sanitària i social.

Seguidament el Dr. Jordi Blanch Andreu, com a director del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut, ens va exposar els models i propostes que optimitzen l'atenció sanitària especialitzada a les persones amb TEA, al mateix temps que faciliten la feina als professionals sanitaris.

Per finalitzar la Dra. María José Penzol Alonso que ens va parlar del programa d'Atenció Medica Integral per a persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (AMI-TEA), que va ser creat el 2009 en el Servei de Psiquiatria del Nen i de l'Adolescent de l'Hospital Gregorio Marañón , amb els objectius de facilitar l'accés de les persones amb TEA als serveis sanitaris especialitzats i els processos derivats d'ells, així com per millorar la coordinació amb els recursos no sanitaris. Les persones amb TEA presenten una alta freqüència de condicions mèdiques subjacents, una major susceptibilitat a malalties orgàniques i una alta taxa de comorbiditat psiquiàtrica; però moltes vegades degut tant a dificultats de comunicació i adaptació inherents a l'autisme, com a la rigidesa i complexitat del sistema sanitari, no reben una atenció mèdica adequada, global i a temps.

En acabar l’acte, els assistents van poder gaudir de la bonica imatge del la façana del Palau Macaya il·luminada de blau, adherint-se així a la campanya internacional Light it up blue, una campanya que té per objectiu que edificis emblemàtics de pobles i ciutats s’il·luminin de blau per sensibilitzar la societat sobre l’autisme.

Atenció integral a persones amb TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Atenció integral a persones amb TEA

3 d'abril de 2019

Ahir 2 d’abril, el Palau Macaya va acollir l’acte Atenció Mèdica Integral a persones amb autisme, organitzat per autisme la garriga, la Fundació Congost Autisme, Fundació Autisme Guru i la Fundació Autisme Mas Casadevall, en motiu de la celebració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme.

La Sala d’actes s’omplí de professionals, familiars i persones amb TEA, interessats en escoltar com s’aborda a Catalunya una atenció integral a persones amb TEA, així com el projecte AMI-TEA de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

L’acte va ser conduit pel Dr. Joan Cruells, director general de la xarxa de serveis d’autisme la garriga, i va recollir la intervenció, en primer lloc, de de la Sra. Magda Casamitjana i Aguilà, directora del Programa d'abordatge integral sobre els casos de salut mental d'elevada complexitat, que ens va introduir a aquest programa que té com a objectiu aconseguir una actuació més eficaç en prevenció, assistència, benestar, rehabilitació i integració de les persones amb aquest tipus de trastorn. Els casos de salut mental complexos són aquells en què la persona pateix trastorns mentals associats amb altres patologies greus amb necessitats d'atenció sanitària i social.

Seguidament el Dr. Jordi Blanch Andreu, com a director del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut, ens va exposar els models i propostes que optimitzen l'atenció sanitària especialitzada a les persones amb TEA, al mateix temps que faciliten la feina als professionals sanitaris.

Per finalitzar la Dra. María José Penzol Alonso que ens va parlar del programa d'Atenció Medica Integral per a persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (AMI-TEA), que va ser creat el 2009 en el Servei de Psiquiatria del Nen i de l'Adolescent de l'Hospital Gregorio Marañón , amb els objectius de facilitar l'accés de les persones amb TEA als serveis sanitaris especialitzats i els processos derivats d'ells, així com per millorar la coordinació amb els recursos no sanitaris. Les persones amb TEA presenten una alta freqüència de condicions mèdiques subjacents, una major susceptibilitat a malalties orgàniques i una alta taxa de comorbiditat psiquiàtrica; però moltes vegades degut tant a dificultats de comunicació i adaptació inherents a l'autisme, com a la rigidesa i complexitat del sistema sanitari, no reben una atenció mèdica adequada, global i a temps.

En acabar l’acte, els assistents van poder gaudir de la bonica imatge del la façana del Palau Macaya il·luminada de blau, adherint-se així a la campanya internacional Light it up blue, una campanya que té per objectiu que edificis emblemàtics de pobles i ciutats s’il·luminin de blau per sensibilitzar la societat sobre l’autisme.

Atenció integral a persones amb TEA
Podeu compartir la notícia  a:

Autisme la Garriga a l’Auditori

27 de març de 2019

Aquest dimecres, nois i nois que viuen i treballen a la xarxa de serveis d’autisme la garriga, conjuntament amb les entitats que la formen, han estat convidats per Apropa Cultura a un assaig general de Nit d’Envelat a l’Auditori de Barcelona.

Amb la mestre de cerimònies, la polifacètica comedianta Lloll Bertran ens han fet riure i ens ha convidat a viatjar a través de músiques de tota la vida fins a una nit ideal.
Hem recordat les nits màgiques d'estius que ja queden enrere amb una variada selecció de temes: Abba, els Beatles, Frank Sinatra, Glenn Miller... Músiques per a tots els gustos per recordar amb un somriure nostàlgic la nostra joventut.

Un assaig memorable i inoblidable. Moltes gràcies a Apropa Cultura, a l’Auditori, la Banda Municipal de Barcelona, a la Lloll Bertran i a totes les persones que ho han fet possible.

Autisme la Garriga a l’Auditori
Podeu compartir la notícia  a:

Disponible el número 2 de “Monografies”

1 de març de 2019

A partir d’avui ja està disponible el número 2 de "Monografies", en aquesta ocasió, sota el títol "Després del diagnòstic. Intervenció precoç en el TEA".

Anna Fabra, psicòloga de CERAC, entitat que forma part del projecte Autisme la Garriga, reflexiona sobre els problemes que tenen els pares quan reben el diagnòstic d'un fill amb TEA (Trastorn de l'Espectre de l'Autisme).

Amb l'objectiu d'ajudar i orientar a aquells pares que es troben en aquesta situació l’Anna Fabra explica en l'article en què consisteix l'atenció precoç, el paper del joc en qualsevol programa d'intervenció i quines variables han de tenir aquests programes.

Aquesta publicació, "Monografies", tracta cada dos mesos diferents temes, de manera monogràfica, relacionats amb el Trastorn de l'espectre autista (TEA) i des de diferents òptiques: diagnòstic, atenció precoç, tractaments ambulatoris, rehabilitació psicosocial, inserció sociolaboral, teràpia ocupacional, activitats esportives, suports residencials, acompanyaments especialitzats, gestió de recursos i serveis ...
La voluntat és que aquests documents siguin d'utilitat tant a familiars de persones amb TEA, professionals i estudiants, com a les mateixes persones que tenen aquesta condició.

Esperem que aquest segon lliurament de "Monografies" sigui del vostre grat.

Disponible el número 2 de "Monografies"
Podeu compartir la notícia  a:

3rs jornades de Serveis a la Comunitat

28 de febrer de 2019

Ahir, la Sra. Elena Martínez, directora tècnica d’APAFAC va participat a les 3rs Jornades de Servei a la Comunitat, organitzades per l’IES Antoni POUS i Argila de Manlleu.
Aquestes Jornades tenen com a objectiu acostar la feina que fan les diferents entitats socials de la comarca d’Osona, i comarques properes, a l’alumnat dels diferents cicles formatius que han de triar lloc per fer les seves pràctiques.

A través de taules de treball de diferents temàtiques els alumnes tenen la oportunitat de conèixer els serveis i de poder preguntar directament als professionals que hi treballen.
Va ser una taula dinàmica i ben organitzada en que es van fer preguntes de tot tipus: des de quina és la feina que ha de fer un integrador social o un tècnic sociosanitari, fins a preguntes concretes sobre l’autisme.
APAFAC col·labora amb l’IES Antoni POUS i Argila des de fa 5 anys de manera continuada acollint estudiants de pràctiques durant 4 mesos.
Agraïm una vegada més a l’IES la confiança que ha dipositat en nosaltres.

3rs jornades de Serveis a la Comunitat
Podeu compartir la notícia  a:

Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions

15 de febrer de 2019

El passat dimarts professionals de CERAC van assistir a la Sessió Plenària de la Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions a l'Auditori de l'Hospital de Mollet.

En aquesta sessió vàrem tenir un espai dedicat a la presentació dels serveis d’autisme la garriga, on vàrem explicar la feina que fem en les 4 entitats que conformen el projecte autisme la garriga: CERAC, APAFAC, ASEPAC i la Fundació Congost Autisme.

La Taula Vallesana es una entitat que agrupa a tots els agents que treballen en el camp de la salut mental i les addiccions, des del personal sanitari fins a Mossos d’Esquadra, usuaris i familiars.

La Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions (TVSMiA) ha definit un pla d’acció 2018-2019, en la que es desenvoluparan quatre comissions de treball: treball en xarxa, formació, formació en l’àmbit educatiu i mapa d’actius i prescripció social.

La finalitat de la Taula és contribuir a la promoció d’iniciatives que contribueixin a garantir la ciutadania plena de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions
Podeu compartir la notícia  a:

Cursa de Sant Silvestre

1 de febrer de 2019

Des de fa anys, el Club Atlètic les Tortugues de la Garriga organitza el dia 31 de desembre la cursa de Sant Silvestre. Tradicionalment, els ingressos obtinguts en les inscripcions d’aquesta cursa són donats a una ONG local.

Enguany, el CA les Tortugues ha donat la recaptació d’aquesta tradicional cursa, que aquest any ha tingut el rècord de participants amb 460 corredors, al Banc d’Aliments i a la Fundació Congost Autisme, entitat col·laboradora del projecte autisme la garriga.

Des de la Fundació Congost Autisme donem les gràcies al CA les Tortugues per recolzar les persones amb autisme i aprofitem l’ocasió per convidar-los a conèixer el projecte autisme la garriga.

Cursa de Sant Silvestre
Podeu compartir la notícia  a:

Estada a Polònia

31 de gener de 2019

La setmana passada, el Dr. Francesc Cuxart, psicòleg consultor de la Fundació Congost Autisme, va realitzar una estada a Polònia en el marc del programa d’assessorament i intercanvi d’experiències en autisme que promou la Fundació. L’organització “Mur de Cristall”, una entitat de pares afectats de TEA, va rebre el doctor per tal de dur a terme un assessorament relatiu a plans estratègics i objectius de futur. Durant l’estada a Polònia, el Dr. Cuxart també va realitzar altres d’activitats relacionades amb l’autisme:
- Visita als serveis de la Fundació Synapsis, entitat membre d’Autisme Europa fundada per pares afectats de TEA, i la més antiga de Polònia. En la visita a un centre de dia que atén 28 adults amb TEA, es va reunir amb professionals del servei. Així mateix, va visitar la seu de la Fundació a Varsòvia, on hi ha els serveis de diagnòstic i de tractament i on va tenir l’oportunitat de reunir-se amb el sr. Michal Wroniszewski, president de l’entitat.
- Estada a la cafeteria Life is Fine, a Varsòvia, fundada per familiars de persones afectades per TEA i on hi treballen precisament adults afectats per aquest trastorn. Durant la visita va mantenir una reunió amb les mares responsables i va poder assessorar-les sobre diversos aspectes de la intervenció d’adults amb TEA.
- Entrevista amb la psicoterapeuta i sexòloga especialitzada en discapacitat intel·lectual i autisme Izabela Fornalik, amb l’objectiu d’explorar possibles col·laboracions futures, així com la redacció conjunta d’un article sobre autisme la garriga, projecte en el que la Fundació Congost Autisme és especialment activa des dels seus inicis.
- Exposició del projecte autisme la garriga als participants (pares i professionals) d’un taller de sexologia per persones amb TEA (dirigit per Izabela Fornalik) a la població de Piekary i organitzat per l’associació Mur de Cristall. Durant aquest taller, també es va distribuir entre els assistents l’article que el Dr. Francesc Cuxart va elaborar sobre Adults amb TEA i discapacitat intel·lectual associada, arrel de la seva participació en el Congrés Internacional Focus on Autism celebrat a Cracòvia al setembre de 2018.
- Visita a la seu de l’associació Mur de Cristall i reunió d’assessorament amb la presència de la presidenta i vicepresidenta de l’entitat.

Estada a Polònia
Podeu compartir la notícia  a:

Monografies, nova publicació d’autisme la garriga

7 de gener de 2019

A partir del mes de gener de 2019, autisme la garriga posa a disposició de tots vosaltres una nova publicació bimestral.
Aquesta publicació, nomenada monografies, tractarà cada dos mesos diferents temes, de forma monogràfica, relacionats amb el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i des de diferents òptiques: diagnòstic, atenció precoç, tractaments ambulatoris, rehabilitació psicosocial, inserció sociolaboral, teràpia ocupacional, activitats esportives, suports residencials, acompanyaments especialitzats, gestió de recursos i serveis...
Alguns d’aquests documents estaran elaborats des d’un punt de vista teòric i d’altres estaran confeccionats des d’una vesant molt més pràctica.

La voluntat és que aquests documents siguin d’utilitat tant a familiars de persones amb TEA, professionals i estudiants, com per les mateixes persones que tenen aquesta condició.

Aquests articles estaran elaborats pels professionals de les diferents entitats que conformen autisme la garriga amb la col·laboració d’experts en temàtiques concretes.

El primer número de monografies que us presentem és el resum d’una ponència que va presentar el Dr. Francesc Cuxart al Congrés internacional “Focus on Autism” que es va celebrar a Cracòvia el setembre de 2018. En aquest article, el Dr. Cuxart fa una interessant reflexió sobre les persones adultes amb TEA i discapacitat intel·lectual: des d’aspectes clínics a engrescadores reflexions sobre la intervenció a la pubertat i a l’edat adulta.

Esperem que aquesta publicació sigui del vostre grat.

Monografies, nova publicació d’autisme la garriga
Podeu compartir la notícia  a:

Per a veure més notícies de l'any 2018.