Autismo España, en col·laboració amb Fundación Once, ha presentat una convocatòria adreçada a promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb TEA a través del seu teixit associatiu.

El projecte “Piscina: prevenció de l’envelliment prematur en persones amb TEA i discapacitat intel·lectual” ha estat subvencionat en aquesta convocatòria.

Actualment es duen a terme els primers estudis sobre l’envelliment de les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual associada. Les primeres dades que ens aporten aquests estudis són que aquestes persones envelleixen més ràpidament que la població neurotípica, així doncs hi ha una necessitat de realitzar accions que promoguin una vida activa alhora que una prevenció de l’envelliment.

A més, també és conegut que l’aigua en general i els exercicis a l’aigua, en particular, són altament beneficiosos per a la salut física i emocional de totes les persones. Les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual associada, que sovint tenen problemes de mobilitat o problemes físics derivats de les estereotípies motrius, es mouen més lliurement a l’aigua i els seus nivells d’ansietat es redueixen considerablement. Hem d’afegir a això que a l’aigua són capaços de fer exercici físic sense adonar-se’n.

L’activitat que s’ha plantejat en aquest projecte consisteix en sessions diàries d’intervenció terapèutica, en diferents modalitats, per a persones amb TEA i discapacitat intel·lectual associada dirigides i acompanyades per professionals amb formació específica en autisme i natació per a persones amb discapacitat. Aquestes activitats es duran a terme a les piscines de l’APAFAC.